Народні депутати планують легалізувати самогоноваріння
17:03 01.10.2020
263

«Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання деяких аспектів самогоноваріння та ринку молока» подала група з шести народних депутатів. Серед іншого в поданому законопроекті міститься норма про відміну штрафів за самогоноваріння, йдеться на порталі ВРУ.

Ініціатори проєкту пропонують внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення і дозволити українцям виготовляти міцні алкогольні напої в домашніх умовах та споживати вироблену продукцію.

Народні обранці  у пояснювальній записці наголошують, що «на сьогоднішній день, по даному питанню не повинна встановлюватись відповідальність, якщо людина, виключно для власного споживання, виготовляє з продуктів своєї праці міцні алкогольні напої, то це її природнє право, яке не може бути обмежене державою. Кожна людина має право користуватись плодами своєї праці для задоволення власних потреб»

Депутати вважають, що чинне законодавство дискримінує самогоноваріння, адже виготовлення в домашніх умовах інших алкогольних напоїв, таких, як вина та настоянки, законом не карається

Також автори законопроєкту в якості аргументу наводять неефективність існуючих штрафів, максимальний обсяг яких сягає 170 гривень, сплачені штрафи навіть близько не покривають витрати на створення справи, її розслідування та розгляд у суді, впевнені ініціатори проекту..

“За даними Державної судової адміністрації, у 2018 році в судах розглянули лише 197 справ про адмінпорушення, пов’язані із самогоноварінням, на 80 громадян накладено адміністративні стягнення”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Читайте також