Переваги та недоліки 8 найпопулярніших методів контрацепції
20:48 30.10.2021
269

1. Презервативи

Плюси

  • Краще, ніж будь-що, захищають від інфекцій. Ефективність - 85-90% (менше тільки для мікоплазмозу та герпесу).

  • Безпечні, навіть байдужі для здоров'я, якщо в тебе немає алергії на латекс.

Мінус

  • Їх треба купувати, тримати в кишені і вчасно одягати (згідно з дослідженням Сандерса — Грема — Кросбі, цією навичкою не володіють 50% жінок: вони одягають партнера на захист вже після початку акту).

Додати до сказаного нічого. Хіба що трохи занудити. По науці, щоб досягти вражаючих 95% ефективності презервативу, потрібно:

  • оглядати упаковку презервативу щодо пошкоджень;
    надягати його не навиворіт і на ерегований пеніс, до кінця (приколись, Бівісе, ми сказали «кінець»!);

  • завжди залишати на кінці носик для збирання сперми (ти здивуєшся, але це правда якимось чином підвищує ефективність латексного друга);

  • користуватися виключно лубрикантами на водній основі (вершкове масло залиши героям «Танго в Парижі»).

2. Бар'єрна контрацепція

У нашій редакції, повній ханжею, а то й старообрядців, не знайшлося людини, яка могла б безсоромно записати всі слова експерта з жіночої контрацепції Тетяни Казначєєвої, к. м. н., доцента кафедри репродуктивної медицини та хірургії ФПДО МДМСУ. Тому попереди свою жінку: відомості про свічки та губки краще черпати не з сайту чоловічого журналу і навіть не з жіночого сайту, а з розмови з особистим гінекологом. Проте дещо ми засвоїли.Діафрагма і жіночий презерватив, за словами Тетяни, у нашій країні не дуже прижилися, при тому, що «цей рідкісний презерватив за рахунок його більшої поверхні здатний більшою мірою захистити від ІПСШ, ніж чоловічий». Ну а щодо сперміцидних засобів (кремів, вагінальних таблеток і свічок), то їх єдиним плюсом є доступність.

Мінуси (щонайменше три)

  • Сперміциди можуть викликати роздратування та алергію не тільки у неї, а й у тебе.

  • Вони малоефективні настільки, що юним вітрякам їх взагалі не рекомендують використовувати через часті осічки.

  • Вводити більшість коштів потрібно за 20–30 хвилин до акту та поновлювати з кожним наступним, а це не завжди зручно.

3. Вазектомія

Цей метод з натяжкою теж можна зарахувати до бар'єрних, тільки перешкодою на шляху сперматозоїдів стають не пінні пігулки і латекс, а твої перев'язані (хірургічним шляхом) протоки сім'я. На кількість сперми вазектомія не впливає, що не можуть не оцінити любителів кількості сперми.

Плюси

  • Майже стовідсоткова ефективність.

  • Контрацепція завжди при тобі, не вимагає завантажувати нову прошивку і взагалі якось піклуватися про її підтримку.

 

Мінус

  • Вазектомія годиться, тільки якщо ти вже обзавівся дітьми. Тому що більше може не вийти, оскільки реконструктивна операція — процедура на кілька порядків складніша, ніж базове в'язання вузликів. Результат її непрогнозуємо. Часто буває, що вона зовсім неможлива.

 

4. Жіноча стерилізація

Плюси

  • Майже стовідсоткова ефективність.

  • Одна операція протягом усього життя.

Мінуси

  • Регламентується законом і навіть у нашій ліберальній (ха-ха) країні заборонена жінкам, що не народжували, до 35 років.

  • Справжня операція – з підготовкою, госпіталізацією, наркозом.

  • Умовно необоротна. Реконструктивна операція можлива, але застережень темрява.

Існує, щоправда, метод оборотної стерилізації, коли в гирла маткових труб вводяться спіралеподібні пристрої, які унеможливлюють рандеву яйцеклітини і сперматозоїда. Але цей спосіб нашій країні поширений, м'яко кажучи, не повсюдно

 

5. Пігулки КОК

Плюси

  • Мало побічних ефектів. При постійному прийомі протягом двох і більше років знижують ймовірність розвитку різних жіночих хвороб. Нових не додають.

  • Тривала історія спостережень та контролю за якістю: у цивілізованому світі таблетки використовуються вже 50 років.

Мінуси

  • Вимагають щоденного прийому та, як наслідок, наявності певної кількості сірої речовини в голові жінки. Якщо схема прийому порушується, КОК втрачають ефективність.

  • Не піддаються суворому чоловічому контролю: зрозуміти на вигляд таблеток, що п'є твоя жінка - контрацептиви чи гліцин, - неможливо, а отже, ймовірні обмани та інтриги (ну раптом).

  • Певним категоріям жінок, наприклад дамам, що палять за тридцять, вони можуть бути протипоказані через підвищений ризик побічних ефектів аж до тромбозу глибоких вен і тромбоемболії легеневої артерії.

  • Погана репутація: якщо твоя жінка вирішила, що сідати на гормони не стане, то переконати її логічно буде неможливо. Тим більше що побічні ефекти на кшталт набору ваги та головного болю дійсно бувають навіть у найсучасніших таблеток. Щоправда, помітно рідше, ніж у «класичних» препаратів.

Якщо у твоєї жінки упередження поширюється лише на форму випуску комбінованих контрацептивів, можеш запропонувати їй шкірний пластир чи вагінальне кільце. Тобі навіть не доведеться нахабно брехати, що ці засоби більш щадні та менш гормональні. Часто так воно й є. Ах так, існують ще міні-пили! Ці взагалі не містять естрогенів, до того ж нешкідливі суто візуально — через свої розміри.

 
Комбіновано-контрацептивний чоловічий лікнеп

Ірина Макарова, лікар-гінеколог, к. м. н., Medical Adviser, MSDPharmaceuticals LLC.

КЗК. Таблетки, що містять жіночі гормони естроген і прогестерон, потрібно приймати щодня три тижні, потім робиться тижнева перерва, протягом якої відбувається менструація. Основний механізм дії – пригнічення дозрівання яйцеклітини. Є таблетки, які не містять естрогенів, вони містять аналоги прогестерону (одного з жіночих гормонів) і надійні, як комбіновані таблетки. Такі препарати можуть бути рекомендовані жінкам, що годують, або тим, кому протипоказані естрогени. Таблетки часто упаковані у блістер із зображенням кольорів, але це необов'язково. На вигляд схожі на будь-які інші дрібні таблетки.

Пластир. Також містить у складі аналоги двох жіночих статевих гормонів. Пластир розміром 4,5 на 4,5 см самостійно приклеюється жінкою на чисту суху попу, тобто пробач, шкіру. Механізм дії – пригнічення овуляції. Колір - бежевий, сам собою не відклеюється.

Гнучке вагінальне кільце. Влаштовано за принципом багатошарової мембрани. Безперервно виділяє мінімальні (через локалізації більшими вони бути і не повинні) дози естрогену та прогестогену, які всмоктуються у кров через слизову оболонку сам розумієш чого. Простіше і бути не може: гнучке кільце діаметром 5,4 см самостійно вводиться жінкою сам розумієш кудись (за прикладом тампона). Розташування кільця впливає з його ефективність. Кільце залишається всередині три тижні, і його, як лоток у кота, краще не забувати міняти. Між видаленням старого та введенням нового — тижнева перерва. Кільце ефективно пригнічує вихід яйцеклітини.

До речі, як показують приватні опитування, деяким надзвичайно подобається, коли у партнерки сам розумієш де (ще в жодній нашій статті цей сором'язливий евфемізм не повторювався таку жахливу кількість разів) стоїть таке симпатичне кільце. Це нібито покращує відчуття

6. Ін'єкції та імплантати

Жорстока необхідність щодня пити таблетки часто призводить до справді дзенських загадок: «Я забувала пити їх три дні. Чи можу я тепер випити три таблетки відразу?» Щоб не відповідати на нескінченні питання нескінченних відвідувачів форумів, лікарі вигадали довготривалі рішення.

Плюси

  • Тривалий ефект: 3 місяці для ін'єкцій та до 5 років для імплантатів.

  • Чи не вимагають подвигів самодисципліни. Уколи треба робити досить рідко, про що завжди нагадає органайзер чи секретарка — зрештою, вона також у цьому зацікавлена.

Мінуси

  • Усі процедури є інвазивними і вимагають візиту до лікаря. Ти теоретично можеш впоратися із внутрішньом'язовим уколом, але не з підшкірною імплантацією.

  • Як би мало побічних ефектів не викликали сучасні препарати, в даному випадку вони необоротні: якщо укол зроблено і щось пішло не так, то йтиме весь термін дії препарату.

7. Внутрішньоматкові аксесуари

Плюси

  • Ефективність деяких «спіралеподібних» рішень – до 99%.

  • Застосовувати дуже зручно: поставив і забув. Тим більше, що не собі, а їй. А ти взагалі ні до чого. Хоча ні, періодично контролювати становище, вибач за подробиці, вусиків внутрішньоматкового пристрою та стежити за терміном експлуатації доведеться. Втім, цю місію також навряд чи покладуть на тебе.

  • Можуть застосовуватися вже за шість тижнів після пологів. Параноїк ти такий собі.

  • Немає драконівських обмежень за віком та курінням, характерних для КОК.

Мінуси

  • Не рекомендовані таким, що не народжував.

  • Будь-який сторонній предмет в організмі знижує локальну опірність інфекції і із задоволенням загострює та обтяжує її перебіг, якщо вона з'явилася. До спіралі це також стосується.

  • ІПСШ твоїй партнерці підхоплювати вже не можна. Тобто і ти, і всі її чоловіки відтепер зобов'язані користуватися презервативами. Тож дай їм усім цей журнал — хай знають, що це не жарти, і взагалі відксерять статтю.

  • Звичайні мідні внутрішньоматкові спіралі можуть, особливо спочатку, викликати дискомфорт, болі і всякі кровотечі. Дорогі гормональні системи на кшталт «Мірени» подібних ефектів майже позбавлені, їх головний мінус — ціна, тобто єдиний параметр ВМС, який в якісь століття стосується тебе.

 

Потрібно пам'ятати ще про один важливий момент. Це пекло засіб відоме одним неприємним фактом: вагітність при його використанні все-таки можлива. Сперматозоїд з'єднується з яйцеклітиною — життя фактично зароджується, але далі цього не йдеться. До стінки матки зигота, що вийшла, приліпитися не може через місцеві ефекти, створювані спіраллю, тому в деяких випадках зигота плює на здоров'я мами і гніздиться де хоче. Це називається позаматковою вагітністю, і це не привід для жартів. Терміново до лікарні!

8. Природні методи

Плюс

  • Вони завжди з тобою, їх не потрібно купувати в аптеці. Тобто платиш ти з ними лише за секс!

Мінуси

  • Більшість про природних методів контрацепції взагалі працюють і засновані на міфах. Навіть для перерваного статевого акту індекс Перля дуже високий, а для інших хитрощів і викруток він і того вище.

  • Знову ж таки є дослідження, що доводять шкоду перерваного статевого акту здоров'ю простати. Вони не підкріплені належним набором доказів, але якось тривожно.

«У мене безпечні дні», «Вона годує грудьми. Десь я читав, що можна», «Я ходив у сауну, а сперматозоїди залишаються живими лише за температури нижче 36 градусів» — які тільки фрази не відгукуються радістю в серцях несвідомих партнерів! Деякі навіть досі вірять у лимон, засунутий сам розумієш куди (все-все, більше ця фраза вжито не буде), і в те, що в позі наїзниці не можна завагітніти. Ха! Ще б пак не вірити! Грошових витрат – нуль. Клопіт - нуль. Гарантій — ну, скажімо, не нуль, але вони, швидше, відсутні, якщо правильно розуміти слово «гарантія».

Загалом природні методи — одні з найненадійніших. Справді, перегрів мошонки іноді перешкоджає зачаттю, а період годування грудьми чи сильного стресу в деяких жінок збивається і навіть зовсім пропадає механізм овуляції. Однак покладатися на ці примхи природи не варто. Хитрі сперматозоїди містяться не тільки в спермі, але і в мастилі, живуть вони в шляхах сполучення іноді по десять днів поспіль (тобто можуть протриматися і з гиканням зустріти світанок "небезпечного" дня). Не розглядай усі ці танці з бубнами як серйозні методи контрацепції та зверни свою увагу, наприклад, на найнадійніший, на думку експертів, метод. Ми його, зрозуміло, приберегли насамкінець.

Висновок

Щоб ти знав, наші консультанти намагалися взагалі не використовувати слово «контрацепція». Нібито в ньому є відтінок небажаності, а треба говорити «планування сім'ї». Тому що тут справа така: сьогодні ти її не плануєш, а завтра в голову можуть цілком ударити навколоплідні води.

Тому в більшості випадків, особливо з незнайомими партнерками, з якими ти поки навіть снідати не дуже плануєш, лікарі рекомендують застосовувати «подвійний голландський метод». Це коли жінка п'є КОК, а чоловік має презерватив. Навіть у разі найбезладнішого способу життя подібний тандем наближає до нуля не тільки ймовірність вагітності, а й ризик підхопити ІПСШ.

Ну а якщо ви обоє зрозуміли, що діти - це саме той привід, якого вам не вистачає, щоб узяти ще один споживчий кредит у банку, від голландського методу завжди можна відмовитись.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також