Вчені опублікували найновішу мапу ерогенних зон чоловіків та жінок
21:02 04.01.2022
378

Традиційно вважається, що ерогенні зони на жіночому тілі можна порівняти з картою метро мегаполісу, а чоловічим — це, швидше, карта острова скарбів, причому найголовніше місце ні для кого таємниці не уявляє. Але всюдисущі вчені вирішили перевірити цей старий, як самі заняття сексом, постулат і несподівано спростували його, з'ясувавши, що і в цьому питанні у чоловіків та жінок набагато більше схожості, ніж уважалося досі.

Психологи з університетів Уельсу, Лондона та Суррея опублікували дослідження в журналі Archives of Sexual Behavior, згідно з яким ерогенні зони на тілах партнерів часто бувають дзеркальними або, говорячи простіше, одного партнера з великим ступенем ймовірності збуджують дотик саме до тих частин тіла, які є ерогенними зонами у другого партнера (про всяк випадок уточнимо, що у дослідженні йдеться про людей різної статі).

Психологи вирішили досліджувати тему ерогенних зон, коли з'ясували, що досі їх ще ніколи не досліджували в парах людей, а збуджуючим фактором може бути не тільки те, що торкаються твоїх певних точок на тілі, але й те, що сам торкаєшся цих точок на тілі іншої людини.

В експерименті, проведеному під керівництвом доктора психології Лари Майстер з Університету Бангора, дослідники опитали 407 жінок та 206 чоловіків. Учасники відповідали за 11-бальною шкалою, наскільки їх збуджує 41 зона власного тіла або тіла партнера при дотику чи поглядах.

Потім вчені розділили всі ділянки тіла на три великі групи: сексуальні  - ті, які найчастіше беруть участь у сексуальних контактах і вважаються ерогенними (безпосередньо геніталії, груди у жінок і соски у чоловіків), чуттєві  - ті, які найчастіше беруть участь у прелюдії та ласках (Голова, плечі, спина, обличчя) і незбудливі  - ті місця, дотику яких у звичайних людей у ​​звичайному житті не викликають збудження (лікті, коліна, підборіддя і т.д.).

З'ясувалося, що чоловіки оцінюють сексуальні частини свого тіла нижче ніж жінки, а ділянки тіла партнерів — навпаки, вищі. Це означає, що чоловікам більше подобається чіпати і дивитися на тіло партнерки, ніж те, коли вона торкається них, а у жінок все навпаки.

 
 
Фото №2 - Нова карта чоловічих та жіночих ерогенних зон
Фото №3 - Нова карта чоловічих та жіночих ерогенних зон
 

Для обох статей дотику виявилися набагато збуджуючими, ніж погляди.

Після цього вчені перейшли до другої частини експерименту та проаналізували, наскільки збігаються карти ерогенних зон власного тіла та тіла партнера. Простіше кажучи, якщо тобі подобається, коли дівчина ніжно чіпає тебе за лопатку, то як тобі сподобається чіпати її за лопатку самому? Для всіх учасників експерименту вчені підрахували, наскільки оцінка кожного із 41 параметра відрізняється від середньої для чоловіків чи жінок.

З'ясувалося, що і у чоловіків, і у жінок оцінка власних частин тіла та відповідних зон партнера співпадала.

Також вчені підрахували, як часто карта збудливих ділянок тіла одного партнера збігається з ерогенними зонами другого партнера (наприклад, якщо чоловікові подобається торкатися стоп своєї дівчини, якою є ймовірність того, що стопи виявляться її ерогенною зоною).

Вийшло, що коефіцієнти взаємного задоволення були в чоловіків вищими, ніж у жінок. Іншими словами, зони жіночого тіла, які збуджують чоловіків, частіше збігаються із ерогенними зонами жінок, ніж навпаки.

 
Фото №4 - Нова карта чоловічих та жіночих ерогенних зон
Червоним виділено ділянки тіла, дотик яких викликає більше збудження у того, хто доторкається (дивиться), ніж у його партнера, синім - навпаки. Білі зони однаково збуджують обох.
Автор: Даша Драгоманова
Читайте також