Режисер фільму "Атлантида" відмовився від ордена, яким нагородив його Зеленський
17:01 11.11.2020
264

Український режисер, оператор, сценарист і продюсер Валентин Васянович відмовився від ордена “За заслуги” 3-го ступеня, який йому присудив президент Володимир Зеленський.

Про це творець фільму “Атлантида” повідомив у середу, 11 листопада, в коментарі LB.ua.

Васянович сказав, що не може прийняти державну нагороду, якою його відзначили з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва (указ президента від 9 листопада).

“Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками. За дивним збігом обставин, ці “справи” переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені. Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує “за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність”, а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика“, – сказав Васянович.

Як пояснюють журналісти, в коментарі режисера йдеться, зокрема, про кримінальне провадження, згадане у зверненні, опублікованому на сайті Держкіно перед другим туром 14-го державного конкурсу кінопроєктів.
В ньому Держкіно просило експертів “при оцінюванні проєктів під час другого туру врахувати інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній (відповідно до звернень правоохоронних органів) та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках”.
Йшлося про компанії “Трафік філмз”, “Лаймове світло”, “Артхаус трафік”, ГО “Молодість” та інші.

Джерело: Новинарня

Автор: Анна Макарчук
Читайте також