Перші компенсаційні виплати жертвам сексуального насильства під час воєнних дій в Україні: нові кроки у відновленні справедливості
18:51 26.04.2024
255

Перші відшкодувальні виплати постраждалим від сексуального насильства під час воєнних дій в Україні будуть здійснені протягом наступних кількох тижнів, повідомляє The Guardian. Згідно зі статтею, ці виплати призначені жертвам зґвалтувань, здійснених російськими військовими під час вторгнення в Україну. Указується, що перша леді України Олена Зеленська розповіла про це, вказавши, що до 500 українців, які постраждали від сексуального насильства під час конфлікту, отримають проміжні виплати, які включатимуть фінансову, медичну та психологічну підтримку.

Зазначається, що компенсація жертвам серйозних порушень прав людини, зокрема сексуального насильства в умовах війни, має на меті не лише забезпечення економічної допомоги, але й відновлення справедливості.

За інформацією Глобального фонду постраждалих від сексуального насильства, який керує проектом в Україні за кошти держав-донорів, це буде перший випадок, коли жертвам насильства призначають відшкодування в умовах триваючого конфлікту.

Директорка фонду Естер Дінгеманс вказує, що схема відшкодування є важливим кроком для підтвердження та офіційного визнання того, що постраждало з особами, які стали жертвами насильства.

Проте, залишається невідомим загальна кількість українців, які постраждали від сексуального насильства з боку російських сил, оскільки більшість постраждалих не повідомляють про ці злочини. За оцінками Глобального фонду постраждалих, ця кількість може сягати тисяч.

Автор: Павле Петрушко
Читайте також