СБУ викрила співробітника Укрзалізниці, який працював на фсб
10:13 09.02.2023
253

Служба безпеки України затримала посадовця регіональної філії «Південно-Західна залізниця» за підозрою у роботі на фсб і коригуванні ракетних ударів по Києву.

Про це повідомляє СБУ.

Служба безпеки викрила російського агента у лавах державного акціонерного товариства «Укрзалізниця».

Ним виявився діючий посадовець Регіональної філії «Південно-Західна залізниця», якого спецслужба рф залучила до негласної співпраці після повномасштабного вторгнення.

У разі захоплення регіону загарбники обіцяли своєму поплічнику лояльне ставлення та керівні посади в окупаційних адміністраціях.

Зловмисник перебував на постійному зв’язку з кадровим співробітником фсб, який координував його розвідувально-підривну діяльність проти України.

Насамперед агресора цікавили розвіддані про час та місце пересування військових ешелонів з озброєнням та боєприпасами ЗСУ.

Крім цього, ворожий поплічник намагався передати окупантам координати об’єктів енергогенеруючих підприємств у Києві.

У разі отримання розвідувальних відомостей рашисти планували використати їх для підготовки та проведення серії прицільних ракетних ударів по українській інфраструктурі.

Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили російського агента, задокументували його злочинну діяльність і затримали у Чернігові.

Під час обшуків правоохоронці виявили смартфони із доказами законспірованого листування з представником російської спецслужби.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили ворожому агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх організаторів та учасників російської агентури.

Зловмисникам загрожує покарання – до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Заходи з викриття злочину проводили співробітники Головного управління внутрішньої безпеки СБУ, Головного управління контррозвідувального захисту об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ і Головного слідчого управління Служби безпеки за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також