Чи потрібно учаснику бойових дій сплачувати за протезування?
15:00 16.08.2023
261

У Міністерстві соціальної політики України наголошують, що особи, які брали участь у бойових діях, мають можливість отримати фахову допомогу з протезування та ортезування виключно в Україні. У випадках серйозних травм та недостатньої наявності технологій, існує можливість надіслати людину на протезування за кордон. Ці послуги надаються безкоштовно.

Згідно зі звітом, у 2023 році у Вінницькій області було забезпечено протезуванням 146 учасників бойових дій, зокрема учасників АТО та УБД. Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна підкреслила важливість цього підходу.

Якщо ви вважаєте, що вам потрібен допоміжний засіб реабілітації, вас можуть підтримати у виборі та отриманні цього засобу, або компенсувати його вартість, якщо ви обрали його самостійно. Ви маєте повну свободу вибору протезного підприємства.
 

Особливо важливо відзначити, що сума компенсації для учасників бойових дій втричі більша, ніж для цивільних осіб.

Щоб отримати безкоштовний допоміжний засіб реабілітації, вам необхідно звернутися до найближчого ЦНАПу або органу соціального захисту населення. Потім заповнити заяву про отримання засобу реабілітації або компенсацію. Це можна зробити як у паперовій формі, так і онлайн через Електронний кабінет особи з інвалідністю або Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Цей алгоритм діє для всіх громадян, які брали участь у бойових діях, а також для цивільних осіб.

Додаткова інформація та роз'яснення щодо отримання допоміжних засобів реабілітації доступні у Вінницькій області за номером: (0432) 68-00-28.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також