Кличко виступив на відкритті Україно-Американського Форуму War Time Economy
15:24 19.05.2023
354

Мер Києва Віталій Кличко виступив на відкритті Україно-Американського Форуму War Time Economy, який відбувається в Києві. Форум є платформою партнерства, мета якої – прискорити інтеграційні процеси між діловими колами США та України і налагодити співпрацю у повоєнній відбудові української держави.

«Безпрецедентна підтримка з боку США допомогла нам вистояти в найтяжчий період російської навали, коли під безпосередньою загрозою опинилося серце України – Київ, – зазначив мер столиці. – Ще триває війна, але ми вже маємо думати, якою буде наша країна завтра. Після перемоги. Важливо, щоб Україна продовжувала необхідні реформи, трансформацію держави навіть в умовах воєнного стану. Від цього залежатиме успіх післявоєнної відбудови. Ми повинні не просто відновити свою країну, відремонтувати, відбудувати зруйноване агресором. Ми повинні створити, фактично, нову Україну – більш ефективну, справді демократичну, сильну та сучасну», – наголосив Кличко.

Він переконаний, що ключову роль в цьому процесі, як і в організації спротиву російській навалі зараз, відіграватимуть органи місцевого самоврядування, територіальні громади. Кличко підкреслив, що децентралізація може і повинна стати важливою силою післявоєнної перебудови України.

«Під час війни саме на плечі місцевого самоврядування лягло життєзабезпечення громад, і захист їх мешканців. Місцева влада і громади об’єднали зусилля і спільно долають сьогоднішні виклики, – зазначив Кличко. – Хочу також зазначити, що столична влада з перших днів війни для стабілізації економіки міста запровадила комплексну підтримку бізнесу. І треба віддати належне бізнесу, який швидко адаптувався до нових реалій та майже повністю відновив роботу. Відновили роботу та активно працюють і підприємства, які максимально задіяні в забезпеченні військових потреб: машинобудування, фармацевтичної галузі та легкої промисловості. Найшвидше переорієнтувався на потреби армії ІТ бізнес. Як відомо, найбільше наповнення столичного бюджету забезпечує саме бізнес та населення, яке працює», – зауважив мер Києва.

Він зазначив, що завдяки цьому, не сталося провалу в міському бюджеті. Цього року за перших 4 місяці до бюджету надійшло майже на 3,6 млрд гривень більше коштів, ніж за аналогічний період 2022. Та на 3,8 млрд більше, ніж за 4 місяці 2021 року.

Кличко зауважив, що важливу роль в економіці України та в її відбудові може відіграти і бізнес Сполучених Штатів. Йдеться про масштабні, цікаві і для України, і для ділових людей США проекти. Про інвестиції, фінансові ресурси, які залучать в Україну передові технології та досвід. Сприятимуть формуванню партнерства як з українським бізнесом, та і з владними структурами, зокрема на місцевому рівні.

«Користуючись нагодою, я хотів би запросити американських бізнесменів до Києва. Уже сьогодні ми готові обговорювати перспективні проекти та можливості української столиці. – Зокрема, в сферах сервісної економіки, економіки знань та інновацій. В цьому сенсі ми також розраховуємо на Американський Університет, який розпочав свою діяльність в Києві», – підкреслив Віталій Кличко.

Програма Україно-Американського Форумі War Time Economy охоплює ключові теми розвитку України під час війни та у післявоєнний період. Сьогодні експерти обговорюють перспективи залучення американських компаній до відновлення сталої енергетичної інфраструктури, розмінування українських земель, можливості інвестувати та підтримувати українську економіку в умовах війни, яку розв’язала росія.

 

Серед гостей та спікерів – міжнародні діячі, представники профільних міністерств, державних структур, бізнесу та неприбуткових організацій. Зокрема, заступник Голови місії США в Україні Крістофер Сміт, колишній спецпредставник уряду США з питань України Курт Волкер, президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, міністр оборони України Олексій Резніков, віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та інші.

 

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також