На кордоні з Угорщиною прикордонники викрили жителя Закарпаття, який з підробленою карткою дипломата та дипломатичними номерами на автомобілі, намагався вивезти з України повний мікроавтобус контрабандних сигарет, повідомляє Держприкордонслужби України.

Інцидент стався в ніч на 26 вересня на пункті пропуску «Тиса»: під час перевірки на кордоні українець надав дипломатичну картку та додаток до неї, за якою його мали пропустити без перевірки.  Але  прикордонники з’ясували, що дипломатичні документи, як і номери на автомобілі «Mercedes» — фейкові.

 Відповідно мікроавтобус перевірили, виявилося, що він вщент заповнений сигаретами без марки акцизного збору України.

За цим фактом на адресу Державної фіскальної служби направлено повідомлення щодо незаконного виготовлення, зберігання, збуту або транспортування з метою збуту підакцизних товарів. Також у діях водія вбачають ознаки злочину, передбаченого ст. 358 ККУ (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Також  прикордонники не виключають, що допомагати «дипломату» могли деякі працівники митного поста.

Наразі експерти встановлюють вартість контрабандної партії.

 Довідка : за переміщення цигарок у тайнику передбачений штраф в розмірі 100 відсотків вартості цигарок, їх конфіскація, а також конфіскація транспортного засобу зі сховищем, що використовувався для переміщення контрабанди через митний кордон України.

Згідно зі ст. 201 Кримінального кодексу України, контрабанда карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років. Якщо це вчинили за попередньою змовою або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або службовою особою з використанням службового становища, — покарання більше: позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Фото: ДПСУ

 

Читайте також