10 кращих драматичних серіалів за останні 10 років
11:00 10.01.2021
258

Підводячи підсумки десятиліття, Esquire упереджено відібрав десять відмінних телевізійних драм, знятих в цей період. Замість того, щоб перераховувати найвідоміші шоу, ми включили в список і ті, що «пройшли під радарами» або занадто рано зійшли з дистанції

«Трімей» (Treme, HBO, 2010-2013)

Автор серіалу «Прослушка» Девід Саймон створив «Трімей» в обхід всіх звичних правил - тут немає сюжету і головних героїв. Точніше, їх тут відразу з десяток - це жителі одного кварталу в Новому Орлеані, які повернулися в місто після того, як його наполовину зруйнував ураган Катріна в 2005-му. Джазовий музикант без тромбона (він закладений в ломбард), власниця бару з протікаючим дахом, діджей, звільнений з радіостанції за ритуал вуду в прямому ефірі. А ще професор літератури, який обматюкав в ролику на YouTube всіх, хто не вірить, що його улюблене місто знову оживе після катастрофи, і ватажок карнавальної ходи на святі Марді Гра, який готує костюм до нового карнавалу так завзято і несамовито, ніби від цього залежить його життя. Соціальна драма, історія виживання вільних духом людей і гімн опору життєвим негараздам.

 

«Фарт» (Luck, HBO, 2011-2012)

Відсидівшого три роки шахрая на прізвисько Туз, який хоче об'єднати іподром з гральними автоматами, зіграв Дастін Хоффман, його охоронця - Денніс Фаріна, а власника коня - фаворита перегонів - Нік Нолте. Іподром тут - це модель життя в мініатюрі: ризиковані ставки, раптово зірваний куш і трагічний програш. І надія на щасливу долю, яку можна виграти в тоталізатор, якщо пощастить. На зйомках цього серіалу творець «Дедвуда» Девід Милчев приходив до автора «Поліції Маямі» Майклу Манну втрясати творчі питання з бейсбольною битою в руках, але серіал закрили не через це. Зоозахисники обрушили свій гнів на телеканал, коли на зйомках загинули троє коней, і виробництво згорнули, залишивши драму без розв'язки. Після цього Милчев, знову піддавшись своїй давній пристрасті до гри, програв на справжніх перегонах сто мільйонів доларів.

«Хорас і Піт» (Horace and Pete, 2006)

Хроніки фамільного бруклінського бару зі столітньою історією «Хорас і Піт», де власники (Луї Сі Кей і Стів Бушемі) самі стоять за стійкою, розбавляють віскі і беруть «податок на пройдисвіта» - випадковий залітний клієнт, на відміну від врослого в стійку завсідника, завжди платить удвічі. Світ недосконалий, людина слабка, а старий негідник Піт, дядько нинішнього Піта, виповзає зі свого кута, тільки щоб ображати клієнтів. Зате він безкоштовно наливає Марші (одна з видатних ролей Джесіки Ленг), тому що вона була останнім коханням попереднього Хораса. Тут ведуть тихі розмови по душам про політкоректність і Трампа, і про те, що сумніше - Голокост або мультфільм про Бембі.

Луї Сі Кей знімав серіал для власного сайту, дивитися його можна було за передплатою за невеличкий внесок. Але ця фантазійна бізнес-модель провалилася, сам Луї потрапив під каток звинувачень в сексуальних домаганнях, так що в другий сезон серіалу не захотіла вкластися жодна студія.

«Залишені» (The Leftovers, 2014-2017)

Філософська пост-апокаліптика Деймона Лінделоффа про те, як в один день з землі невідомо куди зникли два відсотки жителів - поп-зірки, Папа Римський і звичайні американці цілими сім'ями. У решти накопичилося до Бога досить багато питань, але він трагічно мовчить, а навколо з'являється все більше містичних сект і лжепророків. В одну з таких сект пішла дружина шерифа Гарві - у неї зникло з утроби ненароджене дитя. Коли з'ясовується, що в одному нічим не примітному заштатному містечку не зник ніхто, воно перетворюється на місце паломництва зневірених, а питань до світобудови стає ще більше. Серіал спростовує всю звичну міфологію життя і смерті, концепцію пекла і раю, досліджує культурні кліше навколо віри і безвір'я - і, що особливо мудро, не підсовує нам банальних відповідей на питання про сенс буття.

«Правосуддя» (Justified, FX, 2010-2015)

Серіал про пригоди непримиренного федерального маршала і снайпера Рейлана Гивенса (Тімоті Оліфант), якого перевели з цивілізованого Майамі в ведмежий кут в Кентуккі за перевищення самооборони. Спочатку серіал знімався за мотивами оповідання Елмора Леонарда, потім Леонард продовжив складати сюжет спеціально для проекту, а потім він помер - і шоу втратило колишній запал. Але перші три сезони  видатної різножанрової історії про те, як неотесані «хілбіллі» з Кентуккі працюють у вугільних шахтах, хльостають самогон, варять мет і ворогують не один на один, а цілими сім'ями - аж до останнього пострілу. 

«Американці» (The Americans, FX, 2013 - 2018)

Історія агентів КДБ Наді і Міші, натуралізуватися в Америці під виглядом подружньої пари Дженкінсів за часів правління Рейгана, на черговому витку «холодної війни» - вже млявій, але все ще не згасаючій. У передмісті Вашингтона, куди селять їх куратори, вони зводять тісну дружбу з сусідом Стеном, офіцером ФБР. Історія про непохитних російських, які стали сім'єю і обзавелися дітьми за рознарядкою і завданням партії, досить скоро перестає бути шпигунським трилером, і стає драмою про те, що таке сім'я і як покласти ціле життя на вівтар помилкових ідеалів . З чого починається батьківщина? І чи буде вона як і раніше поїти березовим соком того, хто давно відірвався від неї і вріс з корінням в чужу культуру? Особливо коли політичний вітер зміниться.

«Кінець параду» (BBC Two, HBO, 2012)

Екранізація однойменної тетралогії Форда Медокса Форда. Поет У.Х. Оден називав її одним з небагатьох англійських романів, які заслуговують на звання великих, а критики охрестили серіал «Аббатстом Даунтон» для розумних. Аристократ і землевласник Крістофер Тідженс (Бенедикт Камбербетч) - останній лицар епохи, що минає. Знехтувавши особистим щастям, він одружився на світській красуні, яка завагітніла, можливо, не від нього, і з гідністю несе хрест осоружного шлюбу, навіть закохавшись в юну суфражистку. З тим же достоїнством ця людина з блискучими математичними здібностями залишає незапорошену посаду в столиці заради окопів Першої світової. Драма консерватора, людини з внутрішнім стрижнем, який залишається вірний ідеалам старого світу, навіть коли той руйнується у нього на очах.

«Це Англія» (This is England, Channel 4, 2010-2015)

Дія однойменного фільму Шейна Медоуза про банду англійських підлітків, майже дорослих, починалася в 1983 році, коли на тлі розчарування ганебною Фолклендською війною в Англії набирав силу рух скінхедів. Юний Шон стає свідком того, як злісний скінхед Комбо ледь не забиває на смерть безневинного мулата Мілка. З цього починається сага про дорослішання, яку Медоуз знімав серіями протягом наступних п'яти років, поміщаючи своїх героїв в 1986-й, 1988-й і 1990-й роки. Ностальгія за Медоуз - це почуття, з яким необхідно розібратися, щоб рухатися далі. Кожному з його героїв доля дає другий шанс почати життя заново - але лише шляхом жертви і спокутування. У фінальній частині саги розв'язуються всі вузли сюжету, і він набуває епічного виміру.

«Міст» (Bron / Broen, SVT, DR1, 2011-2018)

Байдужа асоціальна Сага Норен з поліції Мальме і її куди більш людяний колега Мартін Роде з поліції Копенгагена стають напарниками і залишаються ними, розслідуючи злочини невідомого маніяка, поки їх уявлення про службовий борг не розходяться кардинально. З одного боку виявляється почуття обов'язку і неможливість порушити непорушні правила, з іншого - поняття про те, що життя складніше будь-яких правил, і з цим треба рахуватися.

«Лікарня Никербокер» (The Knick, Cinemax, 2014-2015)

1900-й рік. Електричні лампочки тільки входять в ужиток, в карету швидкої допомоги запрягають коней, а в нью-йоркській лікарні Никербокер операції проводяться в присутності публіки. Медицина того часу недосконала, і на столі помирає кожен другий пацієнт, поки хірурги опановують нові методи. Кращий хірург міста Джон Текера (Клайв Оуен), в перервах між операціями підбадьорюючий себе кокаїном, щоб не тряслися руки - цинік і богоборец, що працює наввипередки зі смертю.

 

Джерело: Esquire

 

 

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також