Українська виставка про війну, куратором якої є історик з Вінниччини, отримала престижну нагороду
17:40 16.05.2023
262

У Лондоні 10 травня відбулась урочиста церемонія нагородження переможців Museum and Heritage Awards, одного з найпрестижніших міжнародних конкурсів. Національний музей історії України у Другій світовій війні отримав Спеціальну нагороду журі за свою виставку «Україна – розп’яття» та виявлену професійну стійкість в умовах війни. Генеральний директор музею, вінничанин Юрій Савчук, отримав цю нагороду від організаторів конкурсу.

Про це повідомляють у музеї. 

Museum and Heritage Awards, відома також як «музейний Оскар», заснована у 2002 році. Цього року було подано понад пів тисячі заявок від музеїв з усього світу, і 92 з них пройшли до фіналу в 18 номінаціях.

Виставка «Україна – розп’яття», яку відкрили 8 травня 2022 року, за рік експонування привернула увагу не лише світових медіа та громадськості, але й отримала подальші виставкові продовження за кордоном. Куратором виставки був Юрій Савчук, а художником – Антон Логов. Зазначено, що підготовку виставки розпочали в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ, і артефакти, що становлять основу проєкту, були зібрані командою музею після визволення деокупованих регіонів Київщини та Чернігівщини за сприяння всіх силових блоків держави.

Директорка Museum and Heritage Awards, Анна Прід, заявила, що журі було вражене проєктом виставки і ухвалило одностайне рішення присудити йому та Музею війни Спеціальну нагороду журі, враховуючи його винятковість та виходження за межі традиційних критеріїв оцінювання.

Гендиректор музею, кандидат історичних наук Юрій Савчук, є фахівцем у геральдиці та вексилології. Він також був одним з тих, хто домігся повернення історичного гербу Вінниці у 1993 році. У своєму промові Савчук зазначив, що Україна потребує не тільки політичної, військової та фінансової підтримки, але також важливою є культурна підтримка. Він висловив вдячність за нагороду та зазначив, що це свідчить про відчуття належності України до європейської цивілізації та сприяє чіткому баченню її європейського майбутнього.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також