Війна в Україні на екранах Нью-Йорка: Два документальних фільми презентують на кінофестивалі
21:00 08.06.2023
256

На кінофестивалі Трайбека у Нью-Йорку представлять дві документальні стрічки про війну в Україні

У рамках відомого кінофестивалю Трайбека (Tribeca Film Festival), що проходить у Нью-Йорку, будуть показані дві документальні стрічки, присвячені конфлікту, ініційованому Росією, на території України.

Особливою подією фестивалю стане світова прем'єра фільму "Правило двох стін" (Rule Of Two Walls) від режисера Девіда Гутніка та продюсера Лієва Шрайбера. Варто відзначити, що Лієв Шрайбер став амбасадором онлайн-платформи UNITED 24, яка пропонує можливість збирати пожертви для України. У створенні стрічки також брали участь українські продюсери Ольга Бесхмельниціна та Наталія Лібет.

Фільм "Правило двох стін" розповідає історію війни в Україні очима світових митців. Він пропонує погляд на конфлікт з перспективи українських художників, які продовжують створювати мистецтво незважаючи на обставини агресії. Фільм досліджує межі між реальністю, що відбувається перед камерою, та тим, що залишається за її межами, а також висвітлює сутність знімання кіно під час війни.

"Правило двох стін" буде представлено в конкурсі документальних фільмів на кінофестивалі. Присутні на заході будуть режисер Девід Гутнік, продюсер Лієв Шрайбер та українські учасники стрічки.

Ще одним фільмом про українсько-російську війну, який покажуть на Tribeca Film Festival, є короткометражна документальна стрічка "Одна вагома причина" (One Good Reason) від лауреатів премії Еммі Перрі Пельтца та Метью О'Ніла.

Цей фільм розповідає про подорож української родини Гнатюків, яка, маючи двох маленьких дітей, втікає від війни та знаходить притулок у Сполучених Штатах. Американська пара зі штату Вісконсін готова прийняти незнайомців і допомогти їм. Гнатюки приймають важке рішення про залишення України та розпочаття нового життя у сільській місцевості Вісконсіну. Стрічка висвітлює адаптацію родини до нових умов, спільноту, яка прийняла їх, та розбудовування дружніх зв'язків з цією родиною.

Після прем'єри на фестивалі Трайбека фільм "Одна вагома причина" буде доступний широкому загалу з 20 червня, у Всесвітній день біженців.

Кінофестиваль Tribeca Film Festival, заснований у 2002 році Робертом Де Ніро, Джейном Розенталем та Крейгом Хаткоффом, щорічно проводиться у Нью-Йорку. Своїм започаткуванням він відгукнувся на терористичні акти 11 вересня 2001 року. Метою фестивалю є популяризація незалежного кіно та створення можливості для кінематографістів переосмислити світову свідомість через мистецтво.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також