Молодь отримуватиме сертифікати на купівлю книжок: Зеленський підписав закон
20:00 18.06.2024
258

Президент Володимир Зеленський підписав закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Законопроєкт №11251 передбачає надання книгарням державних субсидій, що компенсуватимуть їм орендну плату за приміщення. А громадянам України, які досягли 18-річного віку, державної допомоги на придбання книг.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Уже цьогоріч українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилося 18 років, отримають сертифікат в “Дії” на суму 908 гривень на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки. Сертифікат діє протягом року з дня досягнення громадянином України 18-річного віку.

Така ж допомога надається при народженні дитини — одному з батьків або інших законних представників дитини протягом року з дня народження дитини.

“Так, виділені гроші з рахунків нашої молоді перейдуть на підтримку українських видавців. Як-то кажуть, всім буде щастя: і юні українці отримають книжки українською мовою за власним вибором, і видавництва, за попередніми підрахунками, зможуть за ці гроші видати додатково 1,5 – 2 млн примірників”, – зазначила заступниця голови профільного комітету Євгенія Кравчук.

Після уточнень у законі також запрацюють субсидії для відшкодування оренди для приміщень книгарень. Як зазначається, всі виплати вже передбачені в бюджеті, тож додаткових витрат з державної казни не буде.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також