На майстер-класі у Вінниці навчали, як зупиняти зупиняти сильну кровотечу
17:38 19.07.2024
294

Під час війни навіть пересічним цивільним людям важливо знати, як зупиняти сильну кровотечу. Від виклику до приїзду карети швидкої допомоги у місті пройде, як мінімум, 10-15 хвилин. Якщо не зупинити сильну кровотечу, травмована людина може й не дочекатися медиків. Від цього надзвичайного стану нерідко гинуть люди.

Актуальний тренінг щодо способів зупинки кровотечі пройшов 18 липня на базі вінницького підприємства незрячих. Його проводила Наталя Гуменюк – старший викладач кафедри медицини катастроф та військової медицини Вінницького національного медичного університету, член Українського товариства сліпих (УТОС). Вона є міжнародним інструктором з травми. Курс, який викладає Наталя, сертифікований американською колегією хірургів.

На тренінгу йшлося, як в побутових умовах зупиняти кров після вибухів та інших травмуючи факторів. Слухачами були член місцевого осередку УТОС і підприємства незрячих.

— Навики зупинки кровотечі не повинні бути хаотичними, а чітко відпрацьованими і послідовними. Треба знати стандартний міжнародний протокол. Бо більшість чула лише про джгут, а він не завжди є необхідним. Його можна замінити тампонадою рани та накладанням давлючої пов’язки. Бажано мати стерільний матеріал. Але у разі гострої потреби може підійти футболка або щось бавовняне, що може зупинити кров. В будь-якому разі кровотеча має бути зупинена на дошпитальному етапі, — каже Наталя Гуменюк.                  

За словами фахівця, алгоритм дій такий. В першу чергу потрібно здійснити прямий тиск руками на рану. Якщо це зупиняє кровотечу, то рану тампонуємо і накладаємо давлючу пов’язку. Зрозуміло, при цьому треба дбати й про власну безпеку, якщо доводиться діяти в умовах надзвичайної ситуації. Якщо ж ці методи не допомогли, то накладаємо джгут і чекаємо бригаду лікарів швидкої допомоги.   

Прессслужба Вінницької обласної організації УТОС

Автор: Анна Макарчук
Читайте також