На Вінниччині знайдено комплекс Гава-Голігради культури
15:51 25.06.2024
264

Як повідомили на сторінці «Історія та археологія», у Вінницькій області виявлено комплекс артефактів Гава-Голігради культури. Знайдені бронзові артефакти в красивій патині включають вістря списа, орнаментовані браслети та втульчасте тесло.

Культура Ґава-Голігради сформувалася в Карпатському басейні та належала до фракійського гальштату. Її назва походить від могильника Ґава в Угорщині та поселення Голігради на Середньому Дністрі. Ця культура датується XI – серединою VII століття до н.е.

Основними напрямами господарства були землеробство, скотарство, гончарство, металургія бронзи, видобуток солі та торгівля. Знахідки включають ліпний чорнолискований посуд з геометричним орнаментом, знаряддя праці та прикраси з бронзи. Скарби цієї культури свідчать про соціальну диференціацію суспільства.

Носії культури Ґава-Голігради вплинули на формування рис чорноліської культури. Основні пам'ятки включають Михалківський та Голіградський скарби, могильники Сопіт і Завалля. Етнічна належність населення визначається як фрако-іллірійська.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також