ДПА в Україні скасоване для більшості класів, але деякі 4-ті класи пройдуть пілотне тестування
19:37 26.09.2023
258

Україна відміняє Державну підсумкову атестацію, але розглядає можливість проведення експериментального ДПА для початкової базової освіти. Ця ініціатива обмежена до не більше ніж 2 тисяч учасників. Про це повідомила Тетяна Вакуленко, директорка Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), під час пресбрифінгу.

«Власне цьогорічна модель Національного мультипредметного тесту – це перший крок до повернення Державної підсумкової атестації і до утворення її в новому стандартизованому форматі. Впродовж багатьох років ДПА для здобувачів початкової базової освіти проводилася в закладах освіти за інструментами, які розроблялися закладами освіти. З наступного року ми хочемо провести маленький експеримент, пілотування. Всього буде не більше ніж 2 тисячі учасників. Це будуть ті заклади, які готові, які хотітимуть з нами співпрацювати», - розповіла Вакуленко.

 

За її словами, УЦОЯО запропонує учням шкіл, які братимуть участь в експерименті, розроблені УЦОЯО матеріали та завдання, а також окремі рекомендації для вчителів, які проходитимуть цю ДПА з української мови та читання, математики.
 

«Далі зберемо інформацію про те наскільки комфортно було вчителям проводити це тестування, виникали чи не виникали проблеми з роботою з тестовими завданнями тощо. Ця інформація дозволить нам зробити такий більший, більш посутні кроки до запровадження стандартизованої ДПА для здобувачів початкової освіти. Одразу зауважу, що про жодний формат ЗНО для учнів початкової школи не йде мова. В жодному разі не йде мова про те, що у нас будуть певні інструктори в закладах освіти, що буде нагляд тощо», - сказала Вакуленко.

Вона зазначила, що йдеться про надання закладам освіти однакових інструментів та однаковий спосіб аналізувати інформацію за отриманими результатами.

«Ми говоримо про те, щоб стандартизувати зміст і процедури проведення оцінювань. Що це дасть державі? Коли ДПА буде повністю імплементована, то держава отримуватиме важливу інформацію про стан початкової освіти, а також про те, які саме політичні кроки потрібно робити для вдосконалення цієї початкової освіти», - розповіла Вакуленко.

Після експерименту буде зібрано інформацію про комфортність проведення тестування для вчителів та інші аспекти. Ця інформація допоможе робити кроки для стандартизації ДПА для початкової освіти.

Вакуленко підкреслила, що не йде мова про запровадження ЗНО для учнів початкової школи. Замість цього, йдеться про стандартизацію змісту та процедур проведення оцінювань. Це допоможе державі отримувати важливу інформацію про стан початкової освіти і розробляти політичні кроки для її вдосконалення.

Надалі планується розширювати ДПА на рівні базової ланки освіти, але це буде об'єктом окремого інформування і розробки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також