Кличко зустрівся з очільником Інтернаціоналу освіти та представниками Профспілок освітян США
13:01 10.05.2023
342

Мер Києва Віталій Кличко зустрівся у столичній мерії з Генеральним секретарем Інтернаціоналу освіти Девідом Едвардсом, представниками Профспілок освітян США, а також керівництвом Профспілки працівників освіти і науки України. Обговорили досвід Києва в організації освітнього процесу в умовах воєнного стану.

«Зазначу, що з перших днів широкомасштабної війни, яку розв’язала росія, освітяни Києва показали свою сміливість і відданість професії. Кожен з них зайняв свою лінію оборони. Хтось пішов воювати, інші – залишились працювати заради дітей. Навчали з бомбосховищ онлайн, підтримували дітей та батьків. Потім готували заклади до роботи в умовах воєнного стану. І столиця змогла розпочати новий навчальний рік у змішаному форматі – очному, онлайн та індивідуальному”, – зауважив мер Києва.

Кличко зазначив, що наразі очно навчається 44% учнів, дистанційно – 47%, за індивідуальною формою – 9% дітей. В мережі закладів загальної середньої освіти Києва – 581 установа різних типів та форм власності. Із них 428 комунальних закладів, 145 приватних, вісім – державної форми власності. У комунальних школах навчаються майже 300 тисяч учнів.

У столичній галузі освіти працюють майже 70 тисяч осіб, серед них півтори тисячі вимушених переселенців. Також за час війни до Києва переїхали два управління освіти з окупованих територій. Відновив у столиці роботу Маріупольський ліцей. Бюджет освітянської галузі становить 40% від бюджету міста.

«У освітян столиці найвища зарплатня в Україні. Вона виплачується своєчасно та в повному обсязі. Цього року збережені всі доплати і надбавки, включаючи муніципальну надбавку 30 відсотків», – підкреслив Віталій Кличко.

При підготовці до нового 2022-23 навчального року в рамках міської програми «Безпечне освітнє середовище»  в столиці облаштували укриття в закладах освіти. Це було найголовніше питання, бо йдеться про безпеку і життя дітей.  Для очного навчання відкрили тільки ті школи, де облаштовані найпростіші укриття. Заклади ж, в яких немає бомбосховищ, працюють в онлайн-форматі. На сьогодні укриття обладнані в 97 відсотках комунальних шкіл.

Зусилля столичної влади також сконцентровані на здійсненні ремонтних робіт у пошкоджених російськими окупантами закладах освіти, яких з початку війни 95. Це школи, садки, заклади професійно-технічної освіти.

Мер Києва зазначив, що Інтернаціонал освіти пообіцяв і надалі підтримувати Україну. І підняти питання проблем освітнього процесу в умовах війни та допомогу в цьому Україні на рівні країн, які входять до організації.

Інтернаціонал Освіти – всесвітня федерація профспілок, яка об’єднує організації вчителів та інших працівників освіти з усього світу. Представляє понад 32 млн вчителів та допоміжного персоналу освіти у 178 країнах і територіях. Виступає за безкоштовну, якісну, фінансовану державою освіту для кожного учня в кожній країні.

Американська федерація вчителів нараховує 1,7 млн членів у понад 3000 місцевих осередках по країні.

 

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також