Проект "Укрліт": українська література тепер доступна у аудіоформаті для учнів 5-11 класів
17:30 12.09.2023
253

Міністерство цифрової трансформації України, Міністерство освіти і науки та їхні партнери з радістю представили проект під назвою "Укрліт", який відкриває можливість вивчення української літератури через аудіоформат. Цей проект надає доступ до більш ніж 250 творів в аудіоформаті.

Зараз понад 250 творів української літератури для учнів 5-11 класів стали доступними у форматі аудіокниг. Вони включають твори таких великих авторів, як Ліна Костенко, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Микола Хвильовий, Валер'ян Підмогильний та інших.

"Укрліт" надає можливість учням вибирати той спосіб навчання, який їм зручний. Кожен зможе прослуховувати аудіокниги у вільний час, під час пробіжки або навіть перед іспитами. Це також створює додаткову можливість для українців поновити свої знання з літератури, які вони можуть були втратити, або послухати книги, які вони пропустили під час навчання в школі, вказується в офіційному заявленні.

Валерія Іонан, заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції, сказала: "Ми в Мінцифри вважаємо, що освіта є фундаментом розвитку людського капіталу. Створення сучасного українського освітнього контенту, цифрових та інклюзивних можливостей для вивчення літератури буде корисним не лише для учнів, але й для широкої аудиторії. За даними дослідження ABF Creative, 48% дітей відзначають, що прослуховування улюбленого аудіоконтенту робить їх щасливішими, а 63% батьків помітили покращення оцінок своїх дітей завдяки аудіоконтенту".

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки, додав: "Цього року дистанційно навчатимуться приблизно 2,5 тисячі шкіл, майже 4 тисячі — у змішаному форматі. Ще кілька сотень тисяч дітей здобувають знання за кордоном, і для них освіта — це живий зв’язок з Україною. Крім того, є діти з інвалідністю і ті, кому аудіоформат просто зручніший. Ці озвучені твори створені, щоби нашим дітям було легше навчатися, легше розуміти інформацію та дозувати навантаження. А для дітей за кордоном це знак, що ми про них пам’ятаємо, піклуємося й чекаємо додому після війни".

Команда проекту опрацювала деякі великі твори, такі як "Енеїда" Івана Котляревського, "Майстер корабля" Юрія Яновського, "Зачарована Десна" Олександра Довженка та інші, і пропонує їх у форматі короткого переказу. У майбутньому планується додавати повні версії та уривки творів, а також оновлювати з новими, які з'являться в програмі.

Ви можете безкоштовно слухати "Укрліт" в мобільному додатку MEGOGO в розділі "Аудіо".

Цей проект реалізовується завдяки співпраці з медіасервісом MEGOGO, Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України та платформою Дія.Освіта.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також