Пояснення від УЦОЯО чому "Історія України" не є основним предметом на НМТ-2023
20:00 23.01.2023
261

Історія України не стала обовʼязковим предметом НМТ-2023, адже українська мова й математика мають найбільшу прогностичну валідність, розповіла «Освіторії» заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяна Вакуленко.

Це допоможе в найкращий спосіб визначити потенційну успішність абітурієнта під час вступу до закладу вищої освіти, вважають в УЦОЯО.

Освітяни й управлінці наполягали на трьох обовʼязкових предметах, каже Тетяна Вакуленко, проте це передбачало би проходження всіх блоків НМТ в один день. Варіант із проходженням мультипредметного тесту в два дні відкинули через безпекові причини.

Натомість кількість завдань у тестових формах мельтипредметного тесту збільшать. Завдання з трьох блоків НМТ абітурієнти виконуватимуть 180 хвилин, по 60 хвилин на кожен блок.

«За умови включення до НМТ чотирьох блоків тривалість тесту була би довшою, що стало би доволі серйозним психологічним випробуванням для абітурієнтів», – переконана заступниця директора УЦОЯО.

Разом із тим, у центрі оцінювання якості освіти прогнозують, що саме історію України вступники обиратимуть найчастіше. Крім історії, абітурієнти на вибір можуть скласти одну з іноземних (англійську, німецьку, французьку або іспанську), біологію, хімію або фізику.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також