Вступна кампанія у вищі навчальні заклади України 2023: деталі
17:00 21.01.2023
276

Абітурієнти у 2023 році знову складатимуть мультипредметний тест замість ЗНО для того, аби вступити у вищий навчальний заклад, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Предмети

Національний мультипредметний тест міститиме завдання з трьох предметів. Це два обов'язкові: українська мова і математика, і один на вибір вступника: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

УЧАСНИКИ ЗМОЖУТЬ САМОСТІЙНО ВИБИРАТИ ТРЕТІЙ ПРЕДМЕТ НМТ. ВІН БУДЕ УНІВЕРСАЛЬНИМ, тобто абітурієнт зможе вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він вибрав. Утім для вступу на різні спеціальності до результатів НМТ буде застосовано різні коефіцієнті. Якщо абітурієнт вступатиме на правничий напрям підготовки – більшу вагу матиме результат з історії України, аніж з біології, а на медичний – навпаки.

 

 

ОРГАНІЗАЦІЯ

Тест усі випускники складатимуть в один день. Для складання тесту буде відведено 180 хвилин, які вступник зможе розподілити на свій розсуд.

Планується проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Основна проходитиме у червні, додаткова – у червні–липні. У додатковій сесії зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не склали тестування під час основної сесії.

У тестуванні з історії України у 2023 році учасники працюватимуть із завданнями, що стосуватимуться подій другої половини 16–початку 21 століття, уточнюють у Українському центрі оцінювання якості освіти.  У тестуванні з іноземних мов не буде завдань з відкритою формою відповіді, як не буде і завдань з аудіювання. 

Як і минулого року, під час роботи з тестами з математики вступники зможуть користуватися довідковими матеріалами.

 

 

НМТ ЗА КОРДОНОМ

Випускники, які тимчасово перебувають за кордоном і бажають здобувати вищу освіту в Україні, матимуть можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у інших країнах світу, додав Міністр освіти і науки. 

Автор: Богдана Валігура
Читайте також