Пандемія та війна в Україні: Харукі Муракамі про зростання стін, що розділяють людей
18:19 07.06.2023
265

Японський письменник Харукі Муракамі стверджує, що після вторгнення росії в Україну та пандемії COVID-19 зростає кількість стін, які розділяють людей та країни. За повідомленням АР, Муракамі заявив, що почуття підозри замінюють взаємну довіру, що призводить до зведення стін навколо нас.

"Ми стоїмо перед вибором: приховуватися за стінами, зберігаючи безпеку та статус-кво, або вийти за стіни, ризикуючи, але шукаючи більш вільну систему цінностей", - зазначив Муракамі в своїй промові "Писати художню літературу під час пандемії та війни", опублікованій в журналі The Shincho Monthly.

Останній роман письменника, "Місто та його невизначені стіни", був випущений у квітні в Японії, англійський переклад очікується у 2024 році. У цій книзі головний герой стикається з важким вибором між ізольованим містом, яке пропонує спокій, але без бажань та страждань, та реальним світом за стінами, що наповнений болем, бажаннями та протиріччями.

Роман базується на оповіданні, яке Муракамі написав ще на початку своєї літературної кар'єри, але яке не було опубліковане. Автор почав переробку цієї книги у березні 2020 року, коли почалася пандемія COVID-19, і завершив її через два роки, коли війна в Україні тривала вже один рік.

"Ці дві великі події об'єдналися і радикально змінили світ", - зазначив Муракамі.

Почуття безпеки, яке виникало зі загальної віри в глобалізм та взаємну економічну та культурну залежність, "спалахнуло з раптовим вторгненням Росії в Україну", - зауважив письменник.

Він також висловив думку, що протягом війни стіни височать навколо людей, між країнами та навіть між окремими людьми. "Здається, що психологічний стан, коли кожен, хто не є твоїм союзником, вважається ворогом, продовжує поширюватись", - додав Муракамі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також