США можуть відмовитися від безоплатної військової допомоги Україні
09:25 22.05.2017

Білий дім у своїй пропозиції по бюджету Сполучених Штатів Америки пропонує відмовитися від надання безоплатної військової допомоги низці країн (серед яких Україна), замінивши її на видачу кредитів.

Про це з посиланням на джерела в керівництві США повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, до списку країн, яких може торкнутися ця пропозиція, крім України, мають увійти Пакистан, Туніс, Ліван, Колумбія, Філіппіни і В'єтнам. Зазначено, що кошти на військові гранти надходять у Бюро з надання підтримки в сфері безпеки Держдепу США. Після цього вони розподіляються між союзниками Вашингтона. Щорічні витрати на надання безоплатної військової допомоги оцінюються в 6 млрд доларів. Більша частина цієї суми надходить до Ізраїлю (3,1 млрд доларів), Єгипту (1,3 млрд доларів) і Йорданії (350 млн доларів). Повідомляється, що в новому проекті бюджету витрати на надання військової допомоги цим країнам збережуться. Однак для більшості інших країн видача грантів буде замінена на видачу кредитів, які мають бути витрачені на закупівлю військового обладнання в США. За даними джерел видання у Конгресі США, новий принцип виділення військової допомоги може призвести до посилення позицій Росії і Китаю.

Також у закритому меморандумі Держдепу відзначається, що для України це може означати зниження можливостей по боротьбі з "проросійськими сепаратистами". Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд США має намір передбачити виділення фінансової допомоги Україні у державному бюджеті на 2018 рік.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також