Суд в Білорусі позбавив Tut.by статусу ЗМІ. Це головне незалежне видання країни, що розповідає про протести
09:00 05.12.2020
266

Економічний суд Мінська позбавив статусу ЗМІ найбільше недержавне інтернет-видання Tut.by.

Позов проти Tut.by подало міністерство інформації країни. Приводом стала «недостовірна інформація» в матеріалах, які, як вважають у відомстві, можуть завдати шкоди державним інтересам.

З вересня видання отримало чотири попередження за публікації, присвячені президентським виборам в країні. За білоруськими законами, позбавлення видання статусу ЗМІ можливо після двох і більше попереджень протягом одного року.

Раніше суд припиняв ліцензію ЗМІ до 30 грудня 2020 року. Тоді в редакції Tut.by заявили, що портал в разі позбавлення статусу продовжить працювати як інтернет-ресурс.

Втрата статусу ЗМІ позбавляє журналістів можливості звертатися до держорганів за офіційними коментарями, брати участь в прес-конференціях і працювати на мітингах.

На тлі протестів в Білорусі посилився тиск на незалежні видання. Також відомо про численні епізоди переслідування журналістів, які висвітлюють акції протесту, в тому числі про прицільної стрільби по репортерам гумовими кулями.

Tut.by - найбільше незалежне видання, яке один з найбільш відвідуваних сайтів в Білорусі, працює з 2000 року. До 2019 року видання працювало без реєстрації.

Автор: Олена Гандзюк
Читайте також