Рада ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу
13:41 18.01.2018
252

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу. За відповідне рішення проголосували 280 народних депутатів.

Законопроект визначає Росію державою-агресором, встановлює, що непідконтрольні райони Донецької та Луганської області та Крим є тимчасово окупованими територіями. Визначається, що відповідальність за моральну та матеріальну шкоду, завдану державі Україна, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам, покладається на Російську Федерацію.

Встановлюється особливий порядок в’їзду громадян України на тимчасово окуповані території. Зазначається, що в’їзд осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзд осіб, переміщення товарів з таких територій здійснюються через контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Командувач об’єднаних сил з урахуванням безпекової обстановки має право обмежувати в’їзд осіб на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей та виїзд осіб із таких територій.

Документом також надається бійцям АТО та правоохоронцям право на здійснення посилених заходів безпеки та низки заходів, які передбачені в разі введення воєнного стану:

перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів - затримувати їх для встановлення особи; здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей, що при них знаходяться, транспортних засобів та речей, які ними перевозяться; тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях та дорогах, не допускати транспортні засоби, громадян на окремі ділянки місцевості та об'єкти, виводити громадян з окремих ділянок місцевості та об'єктів, відбуксировувати транспортні засоби; входити (проникати) в житлові та інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, для виконання заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, на територію та в приміщення підприємств, установ і організацій, перевіряти транспортні засоби; використовувати із службовою метою засоби зв'язку і транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать громадянам (за їхньою згодою), підприємствам, установам та організаціям, крім транспортних засобів дипломатичних, консульських та інших представництв іноземних держав та міжнародних організацій. Нагадаємо, закон про реінтеграцію Донбасу має норму для оскарження його в КСУ.

Джерело: УНН

Читайте також