Британські політики закликали створити спецтрибунал для Путіна
21:28 08.01.2023
356

Британські політики виступили з ініціативою створити спеціальний трибунал для розслідування "злочину агресії" Росії в Україні. 


Як повідомляє CNN у заяві, викладеній на сайті колишнього прем'єр-міністра Великобританії Гордона Брауна, пропонується "створити спеціальний трибунал з обмеженим фокусом на "злочині агресії", щоб доповнити розслідування, яке проводить Міжнародний кримінальний суд (МКС) щодо злочинів Росії в Україні. Про це пише УНІАН.


Пропозицію підтримали лідер опозиції Кейр Стармер та колишній лідер Консервативної партії та член парламенту Іейн Дункан Сміт, повідомила британська газета The Observer.

Оскільки Росія не ратифікувала Римський статут і, ймовірно, "застосує своє вето у Раді Безпеки ООН проти передачі", МКС залишився не в змозі розслідувати злочини агресії проти України", пояснюється у заяві Брауна.

Британські політики заявили, що суд може бути створений за прикладом Нюрнберзького процесу, що відбувався у 1945-1946 роках.


"Спеціальний трибунал має бути створений на тих же принципах, якими керувалися союзники у 1941 році, для розслідування актів агресії Росії в Україні, якій допомагає Білорусь, і чи є вони злочином агресії", – йдеться у заяві британських політиків.
Автори заяви зазначили, що "крім розслідування та висування звинувачень президенту Путіну, трибунал може також притягнути до відповідальності членів Ради національної безпеки Росії та, можливо, Білорусі, а також політичних та військових лідерів цієї явно незаконної війни".

Автор: Марія Петренко
Читайте також