Битва за Україну. День сотий
19:00 04.06.2022
257

100 днів незламності, героїчного спротиву України в повномасштабній війні проти фашистської росії

За цей час ворог так і не зміг досягти жодної стратегічної цілі, а ЗСУ і український народ за ці 100 днів зробили те, у що не вірив цілий світ – зупинили «другу армію світу» і продовжують звільняти нашу землю від окупанта, щодня наближаючи нашу перемогу! Слава Україні!

 

Ми зібрали для вас інформацію про сотий день війни по рубриках. 

 

ТОР 6 ЦИТАТ

 

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «…З 24 лютого вдалося позбавити, призупинити або обмежити діяльність рф вже в 42 міжнародних організаціях та майданчиках. Від Ради Європи та Ради ООН з прав людини до Всесвітньої туристичної організації та Міжнародного союзу залізниць. Земля має горіти під ногами росії не лише в Україні, а й в усьому світі. Працюємо з кожною країною, щоб жодних сантиментів щодо росії не залишилося».

 

  1. Даля Грибаускайте, експрезидентка Литви: «Я, напевно, прямо скажу, оскільки зараз можу говорити прямо і відкрито, оскільки не займаю жодної посади: дзвінки терористу, вбивці та агресору повинні оцінюватися як дзвінки терористу… Зараз головне закінчити війну і разом відбудувати Україну. Майбутнє України, безумовно, буде в Європейському Союзі. А скільки років і як це буде, вирішувати не французам»

 

  1. Саломе Зурабішвілі, президентка Грузії:  «Ми, напевно, одна з небагатьох країн у Європі, де Зеленському не було надано можливості виступити з промовою в парламенті. Адже це не вимагає нічого іншого, окрім тотальної, моральної солідарності! Нам треба було запросити Зеленського до парламенту Грузії».

 

  1. Матеуш Моравецький, глава польського уряду: «росія здійснює геноцид в Україні. російська пропаганда відкрито говорить про деукраїнізацію, про знищення української національної еліти, щоб позбавити цілу націю її самобутності. Це нагадує найгірші практики сталінізму…Після 100 днів війни в Україні її результат ще не вирішений. Нам давно настав час вірити в перемогу так само сильно, як Україна».

 

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Після 100 днів війни путін змінив свою стратегію. Але пекло триває… Він недооцінив мужність українців. Тому зараз він стріляє з безпечної відстані. Село за селом, місто за містом. І на кожне село чекає доля Бучі. І тому ми маємо продовжувати підтримувати Україну прямо зараз. Також зі зброєю, тому що путіна словами не зупинити».

 

  1. Сергій Дворник, радник Постпредства України в ООН: «… Заключним акордом війни стане трибунал для путіна, шойгу, герасимова, лаврова та інших російських воєнних злочинців. Після 100 днів мужнього опору ЗСУ і всього українського народу ясно, що ця неспровокована й невиправдана агресивна війна закінчиться поразкою росії. Поразкою, яка стане перемогою для всього цивілізованого світу».

 

 

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 3 червня
  • На Слов’янському напрямку ворог готувався до відновлення наступу, зосередив угруповання чисельністю до 20 батальйонних тактичних груп. З метою покращення тактичного положення наступав у напрямках н/п Барвінкове та Святогірськ, успіху не мав.
  • Противник зосереджував зусилля в районі міста Сєверодонецьк. Під прикриттям вогню артилерії вів штурмові дії у житлових районах східної частини міста. Має частковий успіх, активні бойові дії тривають.
  • Ворог наступав у напрямках н/п Бахмут, Соледар та Лисичанськ. Успіху не має, відійшов на раніше зайняті позиції. Намагався взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець та створити умови для її форсування. 
  • На Південнобузькому напрямку противник веде оборону, на окремих напрямках намагається повернути втрачені позиції. 

 

ЗСУ відкинули ворога від двох сіл на Сєвєродонецькому напрямку - Олександр Мотузяник, 

речник МО.

 

Сєвєродонецьк не захоплений ворогом, у місті точаться запеклі бої – Сергій Гайдай, голова ОВА

 

Біля кордонів Чернігівської та Сумської областей не зафіксовано угруповання російських військ, яке могло б здійснити повторний наступ на ці регіони - Андрій Демченко,

речник ДПСУ

 

За 100 днів повномасштабної війни Росія не досягла жодної стратегічної цілі - розвідка Британії

 

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

 

Війська рф вбили в Україні 261 дитину, 463 отримали поранення.

 

У Київській області на сьогодні виявлено тіла 1314 місцевих жителів, убитих російськими загарбниками. 

 

У захопленому російськими загарбниками Маріуполі вже зафіксовано 1256 воєнних злочинів агресора, які в Україні досліджує прокуратура – мер міста.

 

російські загарбники створили критичну ситуацію із забезпеченням стабільної роботи Запорізької АЕС, чим ставлять під загрозу її безпечне функціонування – ГУР

«УКРІНФОРМ»: Станом на кінець травня на АЕС перебували близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка і це є загрозою ядерній безпеці всього світу.

 

Ситуація в областях станом на 8:00 3 червня:

  • На Дніпропетровщині в одному з сіл Зеленодольськоі громади,  поранено жінку і двох її дітей. 
  • У Харкові і області були обстріли цивільної інфраструктури, поранено 6 осіб, 1 людина загинула.
  • Луганщина: обстріли цивільної інфраструктури і українських військових в районах Сєвєродонецька, Борівського, Устинівки і Лисичанська. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів неподалік Мирної Долини. Одна жінка загинула. 
  • Донеччина: за добу — 17 обстрілів з усіх видів озброєння (стрілецька зброя, танки, артилерія, міномети, РСЗВ "Град", авіація) 14 населених пунктів, пошкоджено 23 об’єкти, загинуло троє людей, поранено вісім. 
  • Миколаївщина:  декілька районів обласного центру знову зазнали обстрілів, один загиблий та один поранений. 

 

УКРАЇНА

 

Президент Зеленський підписав указ щодо надання українського громадянства російському журналісту Олександру Невзорову та його дружині – Міграційна служба

«УКРІНФОРМ»: 6 травня Басманний суд Москви заочно заарештував Олександра Невзорова, який виступає на підтримку України. Відомо, що раніше Нєвзоров займав виражену проімперську позиції. Щоправда, це було давно. Дивна колізія виходить…

 

До ПЦУ з московського патріархату за час війни перейшли 600 громад – Епіфаній

 

Євробачення-2023 пройде в Україні, але не виключено, що деякі умови доведеться змінити - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.

 

Від початку війни українські спортсмени і спортсменки вибороли 619 медалей: здобули 296 золотих медалей, 176 срібних та 147 бронзових - Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту України.

 

Державне підприємство НАЕК  "Енергоатом" та американська компанія Westinghouse Electric Company домовились про будівництво 9-ти енергоблоків АЕС та збільшення обсягів постачання ядерного палива.

 

Повноцінну діяльність у столиці України відновили 50 посольств. Вірчі грамоти від іноземних послів відтепер прийматимуть у Софійському соборі – Володимир Зеленський

 

У захопленому російськими військами Енергодарі українська влада виплатила пенсії, а також зарплату бюджетникам.

 

 

У Харкові з 1 червня відновили плату за комунальні послуги, які надають міські підприємства.

«УКРІНФОРМ»: Мерія міста уточнила, що всі нарахування за комунальні послуги з 24 лютого до 1 червня будуть списані, а тим харків'янам, які оплачували послуги під час війни, обіцяють зробити перерахунок і внесені суми зарахувати як оплату з 1 червня.

 

 

ЕКОНОМІКА

 

Уряд за два місяці війни виділив 2,3 млрд грн на відбудову країни, зокрема критичної інфраструктури, та проведення першочергових ремонтних робіт.

 

 

НБУ отримав від Німецького банку 150 мільйонів євро пільгового кредиту

 

В Україні працює 80% відділень системно важливих банків – НБУ

 

Україна з 4 червня 2022 року почне постачати електрику у Молдову

 

Національний банк відніс АТ "Мегабанк" до категорії неплатоспроможних у зв’язку з неприведенням банком своєї діяльності у відповідність із вимогами законодавства.

 

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

 

ЄС уже офіційно затвердив шостий пакет санкцій проти рф та білорусі у зв’язку із неспровокованою агресією росії проти України.

«УКРІНФОРМ»: Ще 4 травня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн представила 6-й пакет санкцій, але через позицію Угорщини затвердження і ухвалення його зайняло більше місяця. Уже кілька членів ЄС закликають позбавити Угорщину права голосу в ЄС, оскільки країна зловживає принципом консенсусу в ЄС та використовує його як засіб шантажу.

 

ЄС офіційно скасував усі мита і збори з українського експорту, що спрямовується на європейський ринок, аби допомогти відновленню українського бізнесу, який постраждав унаслідок російської агресії.

 

ЄС запровадив санкції проти "Білоруськалію" і ще семи компаній

«УКРІНФОРМ»: Загалом обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі тепер поширюються на 195 фізичних та 35 юридичних осіб.

 

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук у п’ятницю зустрівся в Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та закликав його збільшити військову підтримку Києва.

 

Міністерство торгівлі США запровадило нові експортні обмеження проти 71 компаній з росії та білорусі за агресію проти України.

 

Оператори енергосистем країн Балтії - естонський Elering, латвійський Augstsprieguma tīkls (AST) та литовський Litgrid - уклали угоду, згідно з якою більше не купуватимуть електроенергію в рф.

 

Європейський гімнастичний союз відібрали у рф право на проведення Чемпіонату Європи з художньої гімнастики у 2023 році за агресію проти України.

 

ВОРОГ

 

Прессекретар пєсков заявив, що за 100 днів війни в Україні російські окупанти досягли "певних результатів".

«УКРІНФОРМ»: Що тут скажеш – більш ніж скромно… Але ми додамо: єдиним результатом їхньої війни стало знищення десятків сіл, міст і містечок, тисячі загиблих мирних українців, серед яких майже 300 дітей, пограбування і мародерство. Суд, п’єсков, чекає на тебе і твого шефа. Ех, шибеницю б…

 

Заступник голови ради безпеки рф медведєв заявив, що відмова України домовлятися з Росією веде до зменшення шансів на дипломатичне врегулювання конфлікту і загрожує Україні втратою суверенітету.

«УКРІНФОРМ»: Україна сама буде вирішувати коли сідати за стіл переговорів. А мєдвєдєву разом з усією кремлівською ОЗГ, чим верзти агресивну маячню, пора вже про вічне подумати...

 

Навчання Тихоокеанського флоту Росії із залученням понад 40 бойових кораблів та суден забезпечення, а також 20 літаків та вертольотів розпочалися у Тихому океані.

 

Асоціація юристів Росії до кінця червня створить робочу групу з розробки національного аналога Європейського суду з прав людини.

 

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також