У Німеччині відбулася церемонія, присвячена проводам Ангели Меркель з посади канцлера
13:33 03.12.2021
257

2 грудня Бундесвер (збройні сили Німеччини) провів у Берліні прощальну церемонію під назвою «Вечірня зоря» (Großer Zapfenstreich) на честь 67-річної Ангели Меркель, яка після 16 років при владі залишає посаду канцлера.

Ця церемонія є найвищим знаком поваги, який громадянська людина може отримати від Бундесверу. Через коронавірусні обмеження захід провели в обмеженому форматі. На церемонії були присутні близько 200 осіб, серед яких представники всіх основних політичних партій країни, крім ультраправої «Альтернативи для Німеччини», членів якої не запросили.

На честь Меркель провели парад, а також виконали три пісні, наперед обрані канцлером. Першим твором була випущена 1974 року в НДР пісня Du hast den Farbfilm vergessen («Ти забув кольорову плівку») «матері німецького панку» Ніни Хаген. За словами Меркель, ця пісня нагадує їй про її молодість.

Потім військовий оркестр виконав шансон німецької співачки Хільдегард Кнеф Fur mich soll's rote Rosen regnen («Для мене має йти дощ із червоних троянд»). Тоді Меркель подарували букет цих квітів. Канцлер також обрала християнський гімн Großer Gott, wir loben dich («Боже, ми славимо Тебе»).

Ангела Меркель залишається на посаді канцлера доти, доки її наступник — 63-річний соціал-демократ Олаф Шольц — не буде приведений до присяги та офіційно затверджений на посаді. Очікується, що це відбудеться наступного тижня і Меркель залишить посаду до 8 грудня. Канцлер побажала Шольцу та новому уряду «всього найкращого, удачі та великих успіхів».

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також