Україна затвердила адаптовану національну програму для членства в НАТО на 2024 рік: оновлені кроки у напрямку євроатлантичної інтеграції
17:27 28.11.2023
259

Комісія з європейської та євроатлантичної інтеграції ухвалила нову версію Річної національної програми (РНП) на 2024 рік, яка ставить за мету оцінку відповідності України стандартам членства в НАТО.

Про це повідомила офіційна пресслужба уряду.

Оновлена РНП спрямована на підготовку України до приєднання до НАТО, а її зміни враховують повномасштабне вторгнення росії.

Структура проєкту включає п'ять основних розділів: політичні та економічні аспекти, оборонні й військові питання, ресурсне забезпечення, питання безпеки та правові аспекти. Політична частина, як стверджує уряд, узгоджена з обов'язками Києва щодо вступу до Європейського Союзу.

"Нова версія РНП максимально конкретизована та спрямована на практичні реформи у сфері безпеки та оборони. В контексті демократичних змін чітко прописані завдання, які Україна виконує на шляху до європейської інтеграції", – прокоментувала віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Уряд також повідомив, що нову версію РНП представлять на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ у середу, 29 листопада.

"Виконанню цілей нової версії РНП сприятимуть проєкти технічної та консультативної підтримки в рамках Комплексного пакету допомоги НАТО для України", – додали у Кабінеті Міністрів.

Нагадаємо, учасники цьогорічного саміту НАТО у Вільнюсі погодилися прибрати вимогу щодо Плану дій для членства для України в Альянсі. Водночас союзники підкреслили, що запросять Україну приєднатися до НАТО "після досягнення необхідних умов". Річна національна програма (РНП) стане інструментом контролю за реформами, які Україна реалізує.

Як раніше зазначав генсек Альянсу Єнс Столтенберг, учасники Північноатлантичного Альянсу на засіданні у середу узгодять рекомендації щодо необхідних реформ для України для її готовності до членства у НАТО.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також