Верховна Рада розблокувала підписання закону про покарання за воєнні злочини
13:30 03.06.2021
259

Верховна Рада відхилила проєкт постанови, яка скасовувала ухвалення закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права".

Рішення про ухвалення відповідного проєкту постанови №2689-П підтримали лише 85 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Автори постанови стверджують, що ухвалення рішення при прийняття закону № 2689 відбулося із грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради, зокрема, частини 5, статті 121, яка передбачає, що після завершення постатейного розгляду законопроєкту Верховна Рада проводить голосування щодо прийняття законопроєкту в другому читанні. Якщо до законопроєкту немає зауважень народних депутатів, головуючий на пленарному засіданні може поставити його на голосування в цілому як акт Верховної Ради, зазначають автори.

Зазначається, що під час обговорення зазначеного питання народні депутати неодноразово звертали увагу головуючого на суперечності в зазначеному законопроєкті, та пропонували направити зазначений законопроєкт на повторне друге читання.

“Однак в супереч вимогам Регламенту Верховної Ради України головуючий поставив на голосування в цілому проекту Закону „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права“ (№ 2689 від 27.12.2019), чим порушив діючи норми Регламенту Верховної Ради України. Тому зазначене питання не може вважатися прийнятим відповідно до закону і підлягає скасуванню у передбачений Регламентом спосіб”, — сказано в пояснювальній записці до постанови.

 

Читайте також