Зеленський направив до Ради законопроєкт про особливий статус для поляків
20:01 11.07.2022
271

Президент Володимир Зеленський подав до ВР проект закону «Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України». В Офісі Глави держави, а також у парламенті розповіли, що передбачає документ.

Законопроєкт має назву "Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України".

В Офісі президента пояснили, що на цей крок президент пішов "на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності".

Законопроєкт передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, аналогічних до встановлених в ухваленому 12 березня 2022 року польському законі "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни".

З її слів, законопроектом пропонується визначити, що громадяни Республіки Польща під час їх перебування на території України мають право на:

  • працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;
  • державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до законодавства України;
  • соціальний захист, що включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин відповідно до законодавства та міжнародних договорів України;
  • провадження господарської діяльності на тих самих умовах, що і громадяни України;
  • здобуття освіти на рівні з громадянами України, у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • соціальні виплати згідно із законодавством України;
  • отримання допомоги з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на тих самих умовах, що і громадяни України;
  • медичне обслуговування на тих самих умовах, що і громадяни України.

Крім того, відповідно до проекту закону, громадяни Польщі, які здобуватимуть освіту в закладах освіти України, користуватимуться правами та обов’язками, передбаченими для здобувачів освіти, які є громадянами України, зокрема на отримання стипендій, матеріальної допомоги, державної цільової підтримки.

Текст законопроєкту доступний на сайті Верховної Ради.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також