Рік роботи Вінницького ситуаційного центрі: що вдалось зробити та які плани (Фото)
18:01 18.01.2019
253

Сьогодні у Вінницькій міській раді в. о. начальника Муніципальної поліції Вінницької міської ради прозвітував про роботу Муніципального ситуаційного центру за рік роботи.

Ситуаційний центр, створений у рамках програми "Безпечне місто", – це багатопрофільна диспетчерська, в якій ведеться онлайн-спостереження за ситуацією в різних точках міста. Тож працюють тут на повну силу.

«Ми тісно працюємо з Патрульною поліцією – за виявленими завдяки камерам спостереження правопорушеннями у 2018 році складено 1473 постанови, також надано інформаційну допомогу з розкриття кримінальних правопорушень. В момент вчинення виявлено 13 000 правопорушень, з них 720 ДТП, понад 1000 адміністративних правопорушень, понад 3000 порушень у сфері благоустрою. Надано  понад 400 відеозаписів на ухвалу суду, запити та заяви. Опираючись на статистичні дані можна сміливо констатувати, що від початку роботи Ситуаційного центру правопорушень у місті значно поменшало. Ми будемо й надалі нарощувати його можливості та впроваджувати технології, що роблять місто більш безпечним та комфортним, оскільки маємо підтримку міського голови Сергія Моргунова», - розповідає Віталій Чигур.

«Очі міста» - так назвали Вінницький ситуаційний центр рік тому. Адже працівники центру моніторять місця найбільшого скупчення людей і місця підвищеної небезпеки. Камери встановлені на в'їздах у місто, магістральних вулицях, площах, перехрестях, вокзалах, у навчальних закладах. За час роботи центру були виявлені крадіжки, хуліганство, бійки, шахрайство, викрадення авто, пошкодження комунального майна, вандалізм. А також аварійні ситуації – пориви мереж водопостачання та водовідведення, пожежі.

До речі, в єдиній системі відеоспостереження – майже 450 камер, їх кількість зростатиме.

Якщо працівники центру помічають правопорушення чи екстрену ситуацію, то одразу повідомляють у відповідну службу, не чекаючи викликів від громадян.

«Завдяки роботі Ситуаційного міська патрульна поліція займає перше місце в Україні по розшуку транспортних засобів, які зникають з місця скоєння ДТП та першими дізнається про різні правопорушення», - зауважив заступник керівника патрульної поліції Олександр Гаркавюк.

Також слід відмітити, що у місті для отримання аналітичних даних почали використовувати штучний інтелект. Тепер в Ситуаційному центрі на моніторах бачать не лише відео, а й результати опрацьованих даних.

«Технологія штучного інтелекту в нас впроваджується в рамках програми «Безпечне місто». Це така аналітика, яку можна використовувати не тільки в Ситуаційному центрі, а й у керуванні дорожнім рухом, урбаністиці, просторового планування та для виконання інших завдань. У нас на сьогодні розгорнуто два сервери штучного інтелекту, які проводять аналіз відеопотоку за тими завданнями, які ми сформували для програмістів. В даному випадку вони формують статистику і показують, які типи автомобільного засобу проїжджали, визначають марку автомобілів та номерні знаки. Дозволяють визначити, чи не порушують водії правила. Ми плануємо за допомогою штучного інтелекту відслідковувати та оцінювати рух велосипедистів по велодоріжках. Дані можна використати, щоб оцінити ситуацію і знайти методи впливу на ситуацію», - каже директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко.

Читайте також