Безкоштовно побачити музейні спецфонди та архівні сховища змогли вінничани впродовж Днів європейської спадщини
19:32 28.09.2020
258

25-27 вересня Вінниця вдруге долучилася до проведення Днів європейської спадщини — загальноєвропейської ініціативи, що передбачає доступ до закритих об’єктів, організацію інтерактивних виставок, презентацію нових екскурсій та унікальних подій для привернення уваги до матеріальної та нематеріальної спадщини, інформують на сайті Вінницької міськради. 

Дні європейської спадщини у Вінниці розпочалися з екскурсій Державним обласним архівом, який частково розташований в будівлі колишнього єзуїтського монастиря. Присутні  не лише дізналися  про історію монастиря, просвітницьку діяльність в стінах католицького ордену, що відкривав гімназії та семінарії, а й  побували у сховищах архіву, зазвичай закритих для відвідин. Колишня релігійна споруда нині  обладнана металевими конструкціями для зберігання документів, наразі там зберігається 1,5 мільйони справ. Ще однією частиною екскурсії стала виставка документів минулих віків, пов’язаних з  освітою Вінниччини: учасникам екскурсії продемонстрували контрольні роботи, яким близько 200 років, навчальні плани минулих епох, справи репресованих радянською владою вчителів тощо.

Оцінили екскурсанти онлайн-мандрівку «В гостях у мецената» садибою Боруха Львовича, під час прогулянки найпотаємнішими закутками садиби початку ХХ ст. глядачі та глядачки дізналися секрети «сталевого короля» Вінниці, мецената Боруха Львовича, одного з найзаможніших вінничан свого часу.

А продовжилися Дні європейської спадщини інтерактивними екскурсіями «Школа темних віків 2.0» у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.  Відвідувачі та відвідувачки мали можливість поглянути, яким був світ дитинства та навчання минулого, зіграти в ігри кам'яної доби та спробувати себе у середньовічному письменстві, побачити унікальну виставку «Цехові знаки і прапори: атрибути корпоративного самоврядування» і безцінний експонат - середньовічний шолом-кабасет,  зазвичай захований у фондах музею.

Також в суботу відбулася презентація екскурсійного маршруту «Від освіти до освіченості», під час неспішної прогулянки містом вінничани та гості міста дізналися, які навчальні заклади існували 100 років тому у Вінниці і чому в них навчали, де гризли граніт науки видатні особистості, довідалися особливу історію міських бібліотек та познайомилися з уставами жіночої та чоловічої гімназій.

Фінальний День європейської спадщини пройшов під знаком мистецтва.  Вінничани та гості міста побували на інтерактивній екскурсії «Tabula rasa: навчання в живописі» у Вінницькому краєзнавчому музеї, де за допомогою полотен різних художників знайомилися з освітою минулих століть. Екскурсанти вперше побачили раніше заховані у фондах музею картини XVII ст., що демонструють ремісників за роботою та навчальний процес, а охочі ще й спробували себе у ролі митців на майстер-класі з живопису, власноруч створивши натюрморт.

Фото: vmr.gov.ua

 

Читайте також