Чим запам’ятався VINNYTSIA JAZZFEST-2020? (Фоторепортаж)
08:50 29.09.2020
261

XXIV міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA-2020, що з 25 по 27 вересня відгримів у Вінниці, увійшов в історію, як найбільш експериментальний, адже вперше фестиваль пройшов у комбінованому форматі – без глядачів у залі, але з традиційною живою грою найвідоміших джазових зірок з України, Польщі, Швейцарії та США.

 25 вересня фестиваль стартував виступами українських музикантів з «Закус-Донцови-Фролов Квартет», які презентували власні авторські композиції, огорнувши магією неповторного ліричного українського джазу.

У другий день на фестивалі вперше у Вінниці разом із одеським тріо Олексія Петухова зіграв легендарний американський джазовий і блюзовий співак Рей Браун-молодший.

- справжня музична легенда! Будучи маленьким хлопчиком, Рей Брайн-молодший сидів на колінках у Мерилін Монро, мав змогу бачити у своєму домі таких легенд, як Френк Сінатра, Дюк Еллінгтон, Нат Кінг Коул, Оскар Пітерсон і краще за усіх знав, якою насправді була «королева джазу усіх часів» Елла Фіцджеральд – його мати, - розповідають організатори. - Приїзд Рея Брауна-молодшого на VINNYTSIA JAZZFEST-2020 став особливою знаковою подією для усіх.

Разом із блискучим тріо Олексія Петухова Рей Браун-молодший у Вінниці презентував мікс джазової сили США і сонячної Одеси.

За традицією у рамках VINNYTSIA JAZZFEST-2020 пройшла незабутня POLISH JAZZ NIGHT – винятковий проект, що третій рік поспіль відбувається за підтримки Генконсульства Республіки Польща у Вінниці. Цьогоріч найкращий джазовий піаніст та композитор Польщі Артур Дуткевич представив унікальну програму «ІмпроМАЗУРКИ», яку оваціями вітали понад 15 країн світу.

У фінальний день фестивалю красу стильного й креативного сучасного джазу Швейцарії представив піаніст-віртуоз, імпровізатор і композитор Лоран Ніку.

А право закривати фестиваль отримав надзвичайний український вокальний бенд зі світовою славою – ManSound, який є ровесником VINNYTSIA JAZZFEST, адже виступав ще на найпершому Вінницькому джазфесті.

А ексклюзивним сюрпризом концерту ManSound стала спільна пісня-експромт із легендарним Реєм Брауном-молодшим.

Насамкінець продюсерка VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. подякувала глядачам і всім причетним до організації і проведення фестивалю, зазначивши, що VINNYTSIA JAZZFEST-2020 став першим експериментом у Вінниці, коли міжнародна культурна подія відбувається онлайн, і експеримент був вдалим.

Окремою «родзинкою» VINNYTSIA JAZZFEST-2020 стали «Джазові сніданки», на яких впродовж двох днів артисти-учасники цьогорічного фестивалю ділилися фірмовими секретами успіху та найцікавішими історіями зі свого життя. А оскільки «Джазові сніданки» теж проходили у онлайн-форматі, глядацька аудиторія розширилася у рази, охопивши не лише вінничан, а й жителів інших міст України і навіть світу.

Якісні відеозаписи усіх концертів XXIV міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2020 усім шанувальникам джазової музики будуть доступні на офіційному Youtube-каналі фестивалю - https://www.youtube.com/user/pvt286032.

- Бажаємо усім насолоди музикою свободи та драйву! – підсумовують організатори. - І з нетерпінням чекаємо  ювілейний 25-й VINNYTSIA JAZZFEST-2021!

 

Фото – Юрія Якобенчука.

Читайте також