Постраждалим від кібератаки планують надати допомогу
10:45 07.07.2017
255

Зокрема, йдеться про необхідність надання необхідних документів громадянам та суб’єктам господарювання, які постраждали.  Також учасники наради розглянули дії щодо подальшого захисту комп’ютерних мереж країни від стороннього втручання.

6 липня, у Вінниці в рамках підведення підсумків роботи регіональних підрозділів кіберполіції за 6 місяців 2017 року учасники зустрічі обговорили аспекти подолання наслідків кібератаки в Україні.

У робочій зустрічі взяли участь начальник Департаменту кіберполіції. Національної поліції України Сергій Демедюк, заступники керівника Олександр Гринчак та Віталій Чубаєвський, а також керівники восьми територіальних управлінь кіберполіції.

За словами Сергія Демедюка, правоохоронцям вдалося ефективно протидіяти кібератаці, яка мала місце наприкінці червня цього року. Він звернув увагу оперативників на необхідність сприяння населенню та суб’єктам господарювання, які постраждали від кібератак, в отриманні необхідних документів, що дозволять подовжити термін подачі електронних декларацій дофіскальних органів.

За словами очільника кіберполіції України, одне з пріоритетних завдань служби сьогодні – оцінити масштаби загрози, які несе кіберінцидент. Також слід чітко оголосити бізнесу та державним органам, що їм треба зробити, щоб убезпечити себе від ураження.

Перший заступник керівника Департаменту кіберполіції Олександр Гринчакзазначив, що кількість злочинів у сфері кібербезпеки в порівнянні з минулим роком значно зросла. На даний час задокументова нопонад 700 таких правопорушень. Заяви про втручання в роботу комп’ютерних систем продовжують надходити. Лідерами за кількістю звернень постраждалих від кібератаки є Київ і Дніпропетровська область.

Крім того, за 6 місяців роботи підрозділи кіберполіції України забезпечили оперативне супроводження близько 6 тисяч кримінальних проваджень. Департаментом кіберполіції здійснюється оперативне супроводження кримінальних проваджень за фактами діяльності так званих «групп смерті». Зокрема, постійнодіюча оперативна група проводить цілодобовий моніторинг мережі Інтернет з метою виявлення таких спільнот.

Учасники наради відзначили, що результати оперативно-службової діяльності підрозділу стали кращими. Зокрема, працівники Поліського управління кіберполіції задокументували злочинну діяльність двох організованих груп, по одній виявили працівники Одеської, Чернігівської областей та співробітники відділу платіжних систем апарату Департаменту. Загалом же за матеріалами, зібраними працівниками кіберполіції, до суду направлено понад 1800 матеріалів про правопорушення стосовно 306 осіб.

Відділ комунікації поліції Вінницької області

Читайте також