У вінницьких трамваях запустили нову систему оплати
18:37 02.12.2019

Cьогодні, 2 грудня,  стартував офіційний запуск системи оплати проїзду в громадському транспорті за допомогою електронного квитка та безконтактних банківських карток (до слова така система працює в Лондоні , Мілані та Ванкувері). Не зважаючи на те, що у муніципальному транспорт, зокрема  в трамваях та тролейбусах, вже почали працювати валідатори в тестовому режимі, але офіційна презентація цієї події з усіма причетними розпочалася саме сьогодні.

Щоб презентувати систему так би мовити в дії,  в трамвайному депо КП «ВТК» зібралися представники компанії  «Mikroelektronika», Європейського банку реконструкції та розвитку, КП «Вінницька транспортна компанія», «Вінницякартсервіс» та «VISA».

Міський голова  Сергій Моргунов, вітаючи всіх з цією подією,  зазначив, що сьогодні всі присутні мають можливість побачити результати тривалої роботи, яка розпочалася ще в 2014 році і яку просували всі  разом: команди «Картсервісу» та Вінницької транспортної компанії, Вінницької міської ради за допомогою Європейського банку реконструкції та розвитку, компанії «Мікроелектроніка та  «VISA» .

Фактично сьогодні впроваджується «Електронна картка вінничанина» на муніципальних видах транспорту, поки що це трамвай, потім, до кінця року, це буде тролейбус і автобус, а з січня 2020 року  - маршрутне таксі. Це започаткування сервісу в громадському транспорті, але головне, що це один з перших елементів «Муніципальної картки вінничанина» - електронного сервісу, який з роками поповнюватиметься новими напрямами. Важливо, що цим сервісом можна користуватися не тільки за допомогою електронної картки, а й іншими безготівковими  засобами оплати. На сьогодні «VISA» є партнером впровадження такого сервісу в муніципальному транспорті міста. Це достойний приклад для всієї України, як комплексно необхідно впроваджувати електронний сервіси в громадському транспорті.

Потім в ході екскурсії на трамваї, що рухався за маршрутом № 2, директорка  «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна дала можливість присутнім журналістам протестувати електронні квитки  та розповіла, що з грудня на роботу вийдуть контролери зі спеціальними портативними терміналами, які зможуть сканувати картки пасажирів та з’ясувати, чи була здійснена оплата з тієї чи іншої картки: термінал продемонструє 4 останні цифри картки. Потім, аби продемонструвати, як це відбуватиметься на практиці,  в салоні з’явилися такі контролери, і тут з’ясувалася маленька прикрість – виявляється, картка міського голови не спрацювала, тобто спрацювала, але його оплата буде зарахована пізніше.

Потім група представників ЗМІ побувала в  кіоску «Преса» ( нараз таких функціонує 42), де є можливість придбати електронний квиток.

Нагадуємо, що за проїзд у транспорті, крім електронного квитка, можна буде сплатити також: банківською карткою з чіпом, смартфоном з емулятором банківської картки (ApplePay або GooglePay) або традиційно - придбавши паперовий квиток за готівку.

Читайте також