Terra Incognita: на Вінниччині відбудеться міжнародний обмін досвідом
17:31 29.05.2019
253

Не так давно в мережі з’явилося повідомлення, що молодіжний обмін Terra Incognita K2 пройде у селі Стіна на базі "Еко-центру Стіна" та прийме 28 молодих людей із чотирьох країн протягом тижня: з 29 липня по 6 серпня 2019 року.

Молодіжний обмін буде проходити у форматі табору із використанням методологій досвідної та неформальної освіти. Цей обмін проводиться за підтримки програми "Ерасмус +" Європейської Комісії (Ключова Акція 2, побудова спроможності молоді та молодіжних організацій) та за участі чотирьох організацій із України (ЦР Пангея Ультіма), Болгарії (Active Bulgarian Society), Хорватії (Eko-Centar Latinovac) та Литви (Innovator's Valley).  Аби з’ясувати деякі деталі, ми зв’язалися з координатором проекту паном Ярославом Геращенко.

Чому саме Стіна і чи розглядалися інші локації?

Ми, Пангея Ультіма, в Стіні разом з ГО «Наше Поділля» розвиваємо екоцентр, який фактично був відкритий ще у 2017 році.  Це така невелика платформа для різних ініціатив  освітнього характеру на природі (досвідна освіта, екологічна), тому саме там ми в співпраці з місцевою громадою втілюємо вжиття різноманітні задуми й ідеї. У нас там довготермінові плани, саме з громадою Стіни у були зреалізовані певні ініціативи, наприклад, вже завтра ми веземо чотирьох стінчан в  Болгарію. Хотілося б, аби там щось розвивалось цікаве, аби люди бачили цю платформу як можливість розвитку села.

До речі, а яка цільова аудиторія цього проекту?

В основному це молодь, зокрема молоді люди, прив’язані до спільноти екоцентру, тобто мешканці Стіни. Якщо їх виявиться недостатньо, братимемо тих, хто заповнив заявки на участь. Крім того, маємо партнерів з Хорватії, Литви та Болгарії, які також привезуть своїх учасників.

Звідки гроші на такий масштабний проект?

Фінансування відбувається за рахунок  програми ЄС «Erasmus+» (ключова акція 2). Саме ця акція є комплексною, тобто це не один обмін — і все, це програма, що триватиме рік. Наприклад, в рамках проекту ми вже возили українців в Литву, Хорватію, завтра в  Болгарії семінар, якому спілкуватимемося про проблеми молоді в сільській місцевості. Це все робиться для того, аби дати молодим людям зрозуміти, що в співпраці з такими формаціями, як наш екоцентр, вони можуть змінити обставини на свою користь і реалізувати власні ініціативи.

Це має відбутися завдяки креативному туризму?

Ми працюємо навколо ідеї досвідної освіти, креативний туризм — це вторинне. Зрозуміло, що туризм, насамперед, — економічна активність, адже люди приїжджають в якесь привабливе з їхньої точки зору місце і витрачають там кошти. Ми розробляємо ідеї, чому туристи мають до нас приїхати, а не деінде. От досвідна освіта — це гарний привід. Молоді люди можуть розробити продукти досвідної освіти своїми силами, навчившись чомусь в живому спілкуванні, наприклад, побудувати хату з глини,з народними умільцями виготовити якісь ужиткові речі, вийти в поле з селянами, аби побачити, як все сіється салиться… такі речі формуються в навчальний продукт, який в підсумку пропонується громаді, а це, в свою чергу, веде до креативного туризму. Якщо підсумувати, то це все — стратегічна робота по стимуляції місцевої молоді, щоб вона зрозуміла: можна робити щось у своїх громадах, а не емігрувати звідти.

Читайте також
У Вінниці зaгорілaсь вaнтaжівкa
Регіони
Сьогодні, 12:09
У Вінниці зaгорілaсь вaнтaжівкa