Київ, Краматорськ і Вінниця — лідери у перейменуванні топонімів
13:36 13.07.2023
274

Програма «Прозорі міста» досліджує процес перейменування в українських містах під час війни. Оновлення даних, які команда наводить у новому Посібнику з очищення публічного простору українських міст від російських і радянських топонімів свідчить, що українські міста продовжують відмовляються від топонімів, пов’язаних з росією або срср. 

Усього протягом 2022–2023 років 42 міські ради з 50 досліджуваних перейменували 3225 топонімів.

Із найсвіжіших даних — за перші пів року 2023 року 22 міські ради перейменували 959 топонімів. Ще у 5 містах (Коломия, Миколаїв, Херсон, Черкаси, Чернівці) тривають консультації з громадськістю щодо нових назв — планують перейменувати щонайменше 205 топонімів.

У 23 міських радах станом на кінець травня 2023 року поки не зафіксовано процесів деколонізації топонімів. При цьому чотири міста окуповані або в них ведуться бойові дії (Бахмут, Маріуполь, Мелітополь і Рубіжне). Крім того, деякі міста вже завершили деколонізацію топонімів, як-от Мукачево і Вінниця. 

“росія виправдовувала напад на Україну бажанням денацифікації. Натомість маємо  протилежну ситуацію: українські міста охопила дерусифікація та потреба позбутися всього ворожого. Ми повертаємо в публічний простір історичні назви, звеличуємо тих, хто боровся за Україну чи прославляв її. І позбуваємося згадок про тих, хто не пов'язаний з нашою державою, а почасти й був її ворогом, — переконує Вікторія Онищенко, аналітикиня програми “Прозорі міста”.

Відповідальність за перейменування топонімів несуть органи місцевого самоврядування (ОМС) —  міські, сільські, селищні, обласні та районні ради.

Програма зафіксувала, що в містах на Заході України менше перейменованих топонімів, адже процеси декомунізації та дерусифікації там проходили і до 2022 року, починаючи з проголошення незалежності.

Довідково:

Transparency International Ukraine — акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах. TI Ukraine започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. 


 

Автор: Анна Бурлака
Читайте також