Агент рф, який шпигував у ЗСУ, отримав 15 років ув'язнення завдяки доказам СБУ
16:47 13.06.2024
257

Завдяки доказовій базі, зібраній Службою безпеки України (СБУ), агент російської федерації отримав реальний термін ув’язнення. Він мобілізувався до Збройних Сил України (ЗСУ), щоб шпигувати за Силами оборони на східному фронті.

Наприкінці лютого цього року українська спецслужба затримала зрадника, коли він намагався втекти до невизнаного Придністров’я через прикордонну річку. Про це повідомили на сторінці СБУ у Вінницькій області.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився мешканець Дніпропетровщини, який у 2000-х роках закінчив московський державний університет і здобув диплом юриста. Під час навчання в Росії він потрапив у поле зору воєнної розвідки РФ (ГРУ).

Після закінчення навчання він повернувся в Україну, де довгий час перебував в «режимі очікування» ворожих завдань. У 2023 році його російський куратор активував його для проведення розвідувально-підривної діяльності.

Агент мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ, яку направили в район Бахмута. Перебуваючи на прифронтовій території, він збирав розвіддані про місця базування та переміщення українських військ, підтримуючи комунікацію з окупантами через спеціально створений чат-бот, яким керували представники ГРУ.

Розуміючи невідворотність покарання, зрадник приховано покинув свій підрозділ та намагався втекти за кордон. Однак співробітники СБУ задокументували його злочини і затримали його на кордоні у Вінницькій області.

На підставі зібраних доказів зловмисника визнано винним за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та ч. 4 ст. 408 (дезертирство). З урахуванням співпраці зі слідством, суд призначив йому покарання у вигляді 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Автор: Павло Перушко
Читайте також