Диво реанімації: Хірурги спасли дівчинку з Вінниччини зі 26% опіками
20:38 22.11.2023
287

Восьмирічна Настя з Вінниччини зазнала опіків на 26% тіла, граючи поблизу вогнища. На щастя, дівчинку врятували опікові хірурги з України та Швейцарії, як повідомило Перше медичне об'єднання Львова.

Іграючись неподалік від свого будинку, Настя опинилась поруч із багаттям. В результаті полум’я від бензину, який діти додали до вогнища, раптово обпалило її одяг та ніжки. Опіки зачепили 26% її тіла, більшість з яких були серйозні та глибокі.

Першу допомогу дівчинці надали у Вінниці, а після цього вона була транспортована до Львова, де знаходиться опікове відділення у Дитячій Лікарні Святого Миколая, найбільшому в західній частині України.

Опікові хірурги відразу розпочали операції з відновлення Насті. Вони видали пошкоджені тканини та встановили вак-систему на уражені ділянки. Цей пристрій забезпечує видалення виділення з рани, осушує її та запобігає розмноженню бактерій. У зв’язку із серйозністю травм та відсутністю необхідних умов для лікування дитини, лікарі вирішили направити її за кордон до одного з найбільших опікових центрів, KINDERSPITAL Zürich 🇨🇭 в Швейцарії. Цей заклад постійно приймає українських дітей із серйозними опіками.

У супроводі львівської опікової хірургині Лесі Стрілки, Настя була доставлена до Цюриха, де лікарі спільно продовжили оперативне втручання. Вони провели трансплантацію донорської шкіри та використали її для відновлення пошкоджених ділянок шкіри дівчинки.

Наразі рани вже відновлюються, шкіра успішно прижилася, і Настя почувається значно краще. Продовжують надавати медичну допомогу швейцарські фахівці.

Проте у подальшому уражені ділянки тіла Насті будуть вкриті рубцями, що може ускладнити її доросле життя. Щоб допомогти дітям, як Настя, в Україні, благодійна платформа dobro.ua, Kyivstar та Національний реабілітаційний Центр НЕЗЛАМНІ UNBROKEN Ukraine збирають кошти на придбання сучасного лазера для обробки рубців у дітей, які мають опіки будь-якого ступеня. Цей апарат полегшить їхнє доросле життя, повернувши рухливість та еластичність обпечених ділянок шкіри.

Дитячі опіки — одна з найпоширеніших дитячих травм у світі, і з початком війни в Україні їх кількість лише зростає. Тому потреба у лазері для лікування рубців стає дедалі більш актуальною, оскільки діти не лише зазнають опікових травм в побуті, але й через військові дії.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також