Відкрито виставку міського одягу початку ХХ століття у Вінниці
10:07 18.05.2023
279

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї знаменитого дня 17 травня відкрилась захоплююча виставка, яка переносить відвідувачів у світ моди початку ХХ століття. На виставці зібрані рідкісні зразки жіночого вбрання того періоду.

Про це Вінницький обласний краєзнавчий музей повідомив у Фейсбуці.

Захід проходить у спеціальних експозиційних залах Вінницького обласного музею, які присвячені етнографії і міському устрою Східного Поділля. Відвідувачі зможуть насолодитися унікальними антикварними експонатами жіночого одягу того періоду, а також переглянути 60 старовинних фотографій українців, знятих більш як століття тому.

Усього на виставці представлено 20 рідкісних зразків одягу, які мають понад сторічну історію. Колекцію можна умовно розділити на дві частини: одяг зі скрині та одяг із шафи.

Народний одяг, що зберігався у скринях, відрізняється стабільністю у формі крою та декору. Кожна з колекційних вишитих сорочок має свої унікальні особливості, доповнені характерними елементами з етнографічної збірки музею. З іншого боку, міський одяг був орієнтований на європейські модні тенденції свого часу. Це були предмети, пошиті в модних ательє або власноруч вдома, враховуючи журнальні взірці та моду заможних сусідок.

Окрім експонатів, особливу атмосферу на виставці створює інтер'єр, створений за допомогою колекції меблів, предметів побуту та жіночих аксесуарів, які також входять до збірки Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Організатором виставки є Міла Поворознюк, власниця колекції, яка є відомою блогеркою з історії моди та феміністичного руху. Вона також є реконструкторкою і популяризаторкою естетики костюму минулих часів. У Вінниці та за її межами вона відома своїми виходами на вулиці в старовинному одязі, що додає їй визнання та розпізнаваність.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також