Освітяни Вінниці та польського міста Кельце підписали Декларацію про співпрацю
11:30 08.10.2021
262

Вчора, сьомого жовтня, відбулася зустріч освітян Вінниці з делегацією з польського міста Кельце щодо підписання Декларації про співпрацю закладів загальної середньої та дошкільної освіти Вінницької МТГ та міста Кельце.

Про це повідомила Вінницька міська рада.

У цій співпраці, крім обміну педагогічним досвідом, також передбачений обмін науковими публікаціями, мультимедійними презентаціями та фільмами, організація спільних культурних, спортивних та туристичних заходів.

«Співпраця у нас триває вже не один рік, і всі знають, що міста Кельце і Вінниця співпрацюють більше 60 років. Сьогодні, за ініціативи міського голови Сергія Моргунова і департаменту освіти та, зважаючи на згоду представників Польщі, ми вперше підписуємо декларацію про співпрацю саме з дошкільною освітою – дитячими садочками. Це новий для нас напрямок роботи, який, я впевнена, буде цікавим і корисним як для нашої територіальної громади, так і для міста Кельце» – зауважила заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.

Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі відмітив, що така співпраця піде на користь обом громадам – Кельце та Вінниці. 

«Ці зустрічі слугуватимуть новим зв'язком між закладами освіти. Я дуже радий, що ця багаторічна співпраця переходить на вищий рівень. Ми залучаємо різні галузі та все більше людей. І я впевнений, що разом ми досягнемо гарних результатів» –додав Дамян Цярціньскі.

Директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко розповіла, що ще у грудні 2018 року в Кельце уклали Декларацію зі школами-партнерами Республіки Польща та п’ятьма комунальними закладами освіти Вінниці.

«У нас завжди була дуже гарна співпраця, проте з 2018 року вона поглибилась і активізувалась. Уже тоді ми підписали 5 декларацій про співпрацю з школами-партнерами. Наступного року – ще 6. Наразі 11 шкіл Вінницької громади мають такі декларації. Сьогодні підписана ще одна декларація з 1-ою гімназією. І вперше ми започатковуємо співпрацю з дитячими садочками. В документі прописаний обмін досвідом в різних галузях: освіти, культури, охорони здоров’я, спорту та туризму» - зауважила Оксана Яценко.

Сьогодні освітяни підписали декларацію про співпрацю з вінницькою гімназією №1 та із закладами дошкільної освіти - садочками №7 та 28. 

«Наші діти вже очікують, аби швидше обмінятися досвідом, думками і поспілкуватися з нашими закордонними партнерами.  Напрацювати нові ідеї і втілити певні проєкти в реальність» - каже директорка гімназії №1 Віта Скиба. 

Серед представників польської делегації – учителька п’ятого ліцею міста Кельце, координаторка проєктів з Вінницею  Магдалена Слома.

«Наш заклад співпрацює з вінницькими ліцеями і школами. Під час карантину ми обмінювалися досвідом онлайн. Ділилися методиками викладання. Така співпраця дає нам можливість комунікувати та вдосконалюватися» - каже Магдалена Слома.

Згодом польська делегація освітян відвідала школи Вінницької міської територіальної громади.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також