Президент України нагородив орденом «Золота Зірка» Рідних Героя з Вінниччини
11:52 28.10.2023
288

Посмертно Олегу Тарахкалу, походженню з Гайсинського району, було присвоєно звання Герой України і вручено орден "Золота Зірка" 27 жовтня. Президент Володимир Зеленський вручив це високе відзнака рідним 21 полеглих Героїв України, серед яких був і Олег Тарахкало, який віддав свою долю за Україну вже у 2014 році.

Починаючи з початку повномасштабного вторгнення та наступу на Київ, Олег Тарахкало брав участь у обороні столиці та потім захищав Україну на передовій під Ізюмом.

13 квітня 2022 року цей справжній герой загинув на Харківщині. Про його смерть стало відомо лише в листопаді 2022 року.

Також відзнаку "Золота Зірка" Героя України отримали рідні капітана Олега Тарахкала та солдата Біжана Шаропова. Під час своєї служби, вони замінували та підірвали міст біля Шийківки на Харківщині, не давши ворогові наблизитися. Крім того, вони корегували вогонь української артилерії, що сприяло знищенню колони ворога та зупинці його наступальних дій.

У квітні 2022 року під час боїв біля Борової, підрозділ Олега Тарахкала та Біжана Шаропова оточили та обстріляли мінометами. Незважаючи на пошкоджену техніку, вони вступили в бій, і під час нього обидва герої зникли безвісти. У жовтні 2022 року пошукова група Генерального штабу ЗСУ виявила братську могилу Олега Тарахкала та Біжана Шаропова в Копанках на Харківщині.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що імена цих героїв ніколи не будуть забуті, а високі нагороди "Золота Зірка" свідчать про вдячність та визнання їхнього великого внеску у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Олег Тарахкало народився 4 червня 1976 року в селі Красносілка Гайсинського району. Він успішно закінчив три вищі навчальні заклади та мав вражаючий досвід роботи в Митній Службі України. Олег був відомим як військовий офіцер та державний інспектор у боротьбі з контрабандою наркотиків і зброї. У жовтні 2014 року, він вирішив приєднатися до захисників України та служити на передовій. Він брав участь у численних бойових операціях та захисті території України під час російсько-української війни. За свій героїзм та відданість військовій присязі, Олег Тарахкало був нагороджений орденом "За мужність" III ступеня (25 березня 2015 року).

Автор: Павло Петрушко
Читайте також