На Вінниччині за день дев’ять людей отруїлись грибами
Сьогодні, 20:24
305

Як повідомили у центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ у Вінницькій області, з настанням грибного сезону на Вінниччині почастішали випадки отруєння грибами.

Лише протягом одного дня – 7 жовтня – зареєстровано 4 таких випадки, в яких постраждали 9 людей. Загалом з початку року зареєстровано 15 випадків отруєнь грибами з 24 потерпілими. Станом на сьогодні досі на стаціонарному лікуванні перебувають 11 осіб. 

Серед тих, хто потрапив до лікарні з ознаками отруєння – 4 дітей віком 4, 8, 9 і 12 років. Вони їли попередньо відварені та посмажені дикорослі гриби («рядовки» та маслюки), які для них назбирали та приготували їхні батьки. Діти із середнім перебігом захворювання проходили лікування в обласній дитячій та районних лікарнях. 

Для порівняння: 2023 року у Вінницькій області зафіксовано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 8 осіб, в тому числі 1 дитина.

Щодо територіального розподілу, то цьогоріч отруєння грибами зареєстровано:

  • м. Вінниці – 2 випадки (2 потерпілих, в тому числі 1 дитина);
  • Жмеринський район – 4 (7 потерпілих);
  • Могилів-Подільський район – 8 ( 13 потерпілих, серед яких 2 дітей);
  • Хмільницький район – 1 випадок ( 2 потерпілих, в тому числі 1 дитина).

У центрі контролю та профілактики хвороб зазначили, що у всіх постраждалих були такі симптоми як слабкість, біль у животі, нудота, блювота та пронос. Деякі скаржилися на галюцинації

В центрі також пояснили, що причиною отруєнь, як і в попередні роки, було збирання та вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, нерідко навіть досвідчені грибники не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.

Читайте також