Підтримане проживання у Вінниці: як 10 молодих людей з інвалідністю вчаться жити самостійно
13:24 28.08.2024
313

Десять повнолітніх молодих людей з порушеннями у розумовому розвитку у Вінниці отримують послугу підтриманого проживання. Цей проєкт реалізується з 2020 року відокремленим підрозділом ГО «Справа Кольпінга в Україні» «Родина Кольпінга» і має на меті допомогти молоді з інвалідністю адаптуватися до самостійного життя. Про це йдеться на сайті Вінницької ОВА.

Важливий досвід соціалізації

Перша заступниця начальника ОВА Наталя Заболотна відвідала будинок підтриманого проживання у Вінниці, де познайомилася з мешканцями — Владом, Ігорем, Сашком та Василем, які вже чотири роки отримують тут підтримку. До повномасштабного вторгнення вони проживали в будинку цілодобово, а тепер відвідують його вдень.

Молоді люди активно займаються побутовими справами: прибирають, складають списки покупок, ходять за продуктами, готують разом їжу. Вони також виготовляють сухофрукти та пастилу, а зароблені гроші витрачають на солодощі або квитки в кінотеатр. Цей досвід допомагає їм отримати навички самостійного проживання та соціалізації.

Підтримка від ВООЗ

Наталя Заболотна підкреслила важливість цього проєкту і зазначила, що під час однієї з зустрічей у Києві представила цей досвід Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ). Завдяки підтримці ВООЗ, яка підписала договір про співпрацю на суму 25 286 євро до лютого 2025 року, проєкт отримав фінансування, що дозволить продовжити роботу з надання послуг підтриманого проживання.

Це важливий крок для профілактики потрапляння людей з інвалідністю до інтернатних закладів та забезпечення їхнього соціального розвитку. Програма підтриманого проживання не лише допомагає молоді адаптуватися до самостійного життя, але й робить їх наставниками для підлітків, які також отримують послугу транзитного підтриманого проживання на базі цього будинку.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також