У Вінниці пропонують «іграшкову» реабілітацію постраждалим від війни дітям
20:01 02.10.2023
262

Психологи з Вінниці освоїли нову ефективну методику допомоги дітям, які отримали психологічні та фізичні травми через війну. Фахівці чекають пацієнтів у Центрі реабілітації «Гармонія».

Про це повідомляють у пресслужбі ВМР.

Хібукі-терапія , а сам так називається методика,  була створена в Ізраїлі спеціально для дітей та молодших підлітків. Концепцію проєкту терапії для України розробила психологиня Дафна Шарон Максімов. Саме у ізраїльської фахівчині пройшли навчання психологи з «Гармонії» Марія Кулик та Микола Чорнобривенко.

Слово «хібукі» в перекладі з івриту означає «обійми». Під час занять психологи використовують м’яку іграшку – песика з сумними очима і з довгими лапами, яка обіймає дитину за плечі. Концепція іграшки в тому, щоб викликати співчуття до іграшки.

Іграшка  - це лише інструмент. Психолог поступово і дуже дбайливо налагоджує контакт дитини з собачкою. Ми розповідаємо історії, що Хібукі приїхав з далекого міста, намагаючись провести аналогії з життям маленького пацієнта. Звертаємо увагу на іграшку, намагаючись зацікавити дитину, викликати у неї емоції, – розповідає  Марія Кулик.

Хібукі-терапія показує високу ефективність в роботі з дітьми та молодшими підлітками, які пережили психологічну травму війни, труднощі адаптації в новому колективі, при переїздах. Ця ізраїльська методика вважається короткостроковою і триває 6-10 зустрічей. Формат занять може бути як індивідуальний, так і груповий.

Наразі у Центрі реабілітації «Гармонія» вже є іграшки хібукі. Тож психологи очікують на маленьких пацієнтів. Звернутися можна за телефоном (0432) 507 - 504 або за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.

Автор: Дарина Драгоманова
Читайте також