У Вінницькій області цього року було видано 438 565 електронних рецептів на програму "Доступні ліки"
13:36 14.08.2023
260

У Вінницькій області цього року було видано 438 565 електронних рецептів на програму "Доступні ліки". Область є однією з лідерів серед регіонів України за цим показником. Голова Національної служби здоров'я України, Наталія Гусак, наголошує на важливості інформування кожного українця, який потребує ліків з реімбурсаційної програми, про можливості отримання "Доступних ліків" недалеко від дому.

З початку 2023 року вінничани вже використали 81,32% від виданих рецептів, що є високим показником на рівні країни. Також в серпні 2023 року було розширено перелік лікарських засобів, які можна отримати за програмою "Доступні ліки", зокрема, для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом та для паліативних хворих.

Голова НСЗУ, Наталія Гусак, також відзначила, що незважаючи на воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись, що вимагає тісної співпраці між Національною службою здоров'я та місцевою владою. Для покращення доступності програми необхідно аналізувати наявність аптечної мережі на місцях та стимулювати аптеки долучатись до програми. Також важливо покращувати інформування пацієнтів про можливості та переваги програми.

Для того, щоб отримати ліки за програмою реімбурсації "Доступні ліки", пацієнтам потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. Залежно від захворювання, рецепти виписують різні лікарі різних спеціалізацій. Для отримання ліків необхідно звернутися до аптек, які беруть участь у програмі, та пред'явити електронний рецепт або інформаційну довідку.

 

 

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також