Як за допомогою соди вдвічі підвищити врожайність моркви? Учасники вінницького зльоту аграрних об’єднань старшокласників презентували цікаві дослідження
18:25 09.10.2021
260

За традицією на базі Вінницької станції юних натуралістів пройшов тиждень біології та експериментального дослідництва, повідомляє прес-центр Вінницької обласної станції юннатів.

 В його рамках провели обласні етапи Всеукраїнського зльоту учнівських виробничих бригад і трудових аграрних об’єднань старшокласників та Всеукраїнського фестивалю «Україна-сад». Учасники презентували результати свої роботи на навчально-дослідних земельних ділянках, полях учнівських виробничих бригад та у шкільних садках. І не лише теоретичні напрацювання, а й вирощені власноруч овочі і фрукти.      

-В зв’язку із пандемією частина учасників не приїхала до Вінниці, а презентувала свої досягнення в онлайн-режимі, – розповіла методистка Вінницької обласної станції юннатів Любов Жовтоножук.

13-річна Олександра Гріневецька (Агрономічне, Вінницький район) на пришкільній ділянці займалася дослідженням впливу питної соди на прискорення сходження насіння моркви сорту «нантська».

-Морква зійшла добре, незважаючи на поганий грунт. Для цього ми використали соду, посипали нею землю. Зокрема, одну столову ложку на п’ять метрів рядку. На контрольній ділянці зійшло 46 паростків, а на експериментальній (із використання соди) – 96. Сода розщеплює оболонку насіння моркви і таким чином стимулює її зростання, – каже Олександра Гріневецька.                  

14-річна вихованка гуртка юних садівників Вінницької станції юннатів Дар’я Шеверножук захищала науково-дослідницьку роботу «Вплив агрокліматичних умов лісостепу на продуктивність різних сортових груп ожини».

-Я проводила дослідження у фермерському господарстві та в садочку станції юннатів. З’ясувала, які сорти ожини є найбільш морозостійкими, а також адаптованими до різних вегетаційних періодів, – розповіла Дар’я Шеверножук.

12-річна вихованка гуртка «Подорож у світ рослин» Вінницької станції юннатів Ліана Чорнобай досліджувала горіх нут. Вона вивчала його різні види з метою використання в сільському господарстві на Правобережній Україні.

 

-Я вирощувала горіхи на дослідницькій земельній ділянці станції юннатів. Виявила, що посіви нуту виду «дейзі» дав врожай у 1,5 рази більший, ніж виду «кобалі», – повідомила Ліана Чорнобай.   

 

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також