«Захистити економічні свободи в Україні» - Бершадські активісти провели круглий стіл з підприємцями регіону
17:03 21.05.2024
292

Представники українського бізнесу, громадськості та волонтерських організацій висловили глибоку стурбованість щодо ситуації зі згортанням економічних свобод в Україні.

Підприємці в Україні продемонстрували надзвичайну стійкість та здатність адаптуватися до екстремальних умов, спричинених війною. Завдяки їх зусиллям, українська економіка не лише не зазнала краху, як прогнозували деякі міжнародні інституції, але й продовжила відновлюватися та зростати в 2023 році.

Однак, нині влада, прагнучи закрити діру в бюджеті, вдається до підвищення податків, замість створення сприятливих умов для розвитку економіки та бізнесу. Це викликає серйозну занепокоєність у бізнес-середовищі та серед громадських активістів.

"Ми вважаємо, що замість збільшення податкового тиску, влада повинна сконцентруватися на створенні сприятливого бізнес-клімату, який стимулюватиме розвиток підприємництва та забезпечить сталий економічний розвиток України", - зазначає один із фізичних осіб-підприємців Бершаді.

Бізнес-спільнота наголошує, що підвищення бюджетних надходжень має базуватися на створенні умов для підтримки та зростання бізнесу, а не на його обмеженні. Натомість, запропонована Національна стратегія доходів до 2030 року, оприлюднена напередодні 2024 року, виглядає як план знищення економічних свобод у країні.

Місцевий активіст і громадський діяч Віктор Маланчук зауважив, що українські підприємці не можуть допустити втілення цієї стратегії, як такої, що не має жодного зв'язку з політикою економічного відновлення та веде до посилення тиску на економіку замість її стимулювання. Наша держава має стати на шлях лібералізації та дерегуляції, а не фіскалізації.

Для довідки: Ключові небезпечні положення урядової Національної стратегії доходів до 2030 року для економіки країни мають наступний зміст:

  • Фактичне знищення спрощеної системи оподаткування.
  • Ліквідація «спрощенки» для українських аграріїв.
  • 18% оподаткування переказів на карткові рахунки всіх українців.
  • Повернення прогресивної шкали ПДФО.
  • Більшість підприємців мають стати платниками ПДВ.
  • Митниця отримає каральні функції.
  • Знищення банківської таємниці.
  • Податківці будуть самовільно накладати арешт на рахунки та майно.
  • Підвищення акцизів на пальне.
Автор: Павло Петрушко
Читайте також