Україна отримала партію вакцин проти вітрянки як гуманітарну допомогу
16:00 05.09.2024
263

Компанія MSD передала Україні гуманітарну партію вакцин проти вітряної віспи, про що повідомив Ігор Матковський, керівник Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, в інтерв’ю для Press Point.

Вакцинація від вітрянки в Україні є рекомендованою, однак вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету. За словами Матковського, вакцини вже розподілили між сімейними лікарями та військовими, які є у групі ризику і тому мають пріоритет у вакцинації. Для отримання щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який замовляє вакцину через спеціальну онлайн-таблицю.

Розподіл вакцин проводився між 10 областями України, включаючи Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Київську, Львівську, Одеську, Полтавську, Тернопільську, Чернівецьку області та місто Київ, залежно від рівня захворюваності. Загалом на регіони виділили 20 190 доз вакцини, однак вони не покриють усіх потреб.

Матковський наголошує, що вакцина є гуманітарною допомогою високої якості і не має побічних ефектів. Вітряна віспа проявляється сверблячим висипом, підвищенням температури та нездужанням. Хворий є заразним у середньому протягом 10-12 днів, від появи перших симптомів до п'яти днів після останнього висипання.

Щеплення можна робити з 12 місяців і у будь-якому віці. Для ефективного захисту потрібні дві дози вакцини. Вакцинуватися рекомендують жінкам, які планують вагітність, а також працівникам охорони здоров'я та освіти, які не хворіли на вітряну віспу, оскільки вони мають високий ризик інфікування.

Автор: Павло Перушко
Читайте також