Росія займається ядерним тероризмом
13:00 08.03.2022
261

Росія здійснює акти ядерного тероризму в Україні, - на цьому наголосив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ  у Відні.

Під час свого виступу український посол поінформував іноземні делегації про те, що 4 березня Європа була на межі ядерної катастрофи, адже російські війська обстріляли Запорізьку АЕС – найбільшу атомну електростанцію в Європі. "Російські снаряди впали в районі сховища відпрацьованого ядерного палива. Крім того, відбулося пряме попадання в приміщення ядерного реактора. Уявляєте рівень безвідповідальності такого наказу про атаку на ядерний реактор?", - заявив Цимбалюк.

Він вказав на те, що у разі пошкодження ЗАЕС російськими ударами може відбутися величезний викид радіоактивних речовин – за підрахунками, радіоактивна хмара, насамперед, пошириться у напрямку території рф на відстань до 1100 км від АЕС. А протягом двох днів вона також "зачепить узбережжя Чорного моря та території Болгарії та Туреччини".

"Отже, у мене традиційне запитання до російських дипломатів: як ви ставитеся до таких безвідповідальних наказів вашого керівництва? Чи ж вам також байдуже на співвітчизників?", - заявив український посол.

При цьому, він звернув увагу делегацій країн-учасниць ОБСЄ на те, що росія поширює брехню щодо захоплення нею Запорізької АЕС – як про те, що станція нібито з 28 лютого була під контролем рф, так і про нібито українську атаку на АЕС.

Цимбалюк вказав на те, що персонал як ЗАЕС, так і Чорнобильської АЕС змушений наразі працювати у важкому психологічному середовищі під тиском з боку агресора.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також